Putari u Banjaluci spremno dočekuju prve pahulje

Objavljeno: 13. 10. 2017

Zimska služba zvanično počinje da radi 15. novembra, a putari će spremno dočekati snježne padavine, jer, kako naglašavaju, pored savremene mehanizacije, biće dovoljno i abrazivnog materijala i soli.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kazao je da će zimska služba odgovoriti na sve izazove.

“Firme koje su i prošle zime održavale saobraćajnice u gradu i selima taj posao će raditi i ove. Grad ima potpisan ugovor sa šest firmi i to “Čistoćom”, “Eko-euro timom”, “Niskogradnjom”, “Kozaraputevima”, “Rotorom” i “Rašo gradnjom” – kazao je Sandić.

Napomenuo je da je od prošle zime ostalo 400 tona zaliha soli, a da je grad kupio još 2.000 tona.

“Grad nabavlja so, koja će biti dostupna putarima, a oni su dužni da nabave abrazivni materijal” – kazao je Sandić.

Istakao je da je za rad zimske službe u 2017/2018. godini planirano 2,3 miliona KM.

Direktor “Čistoće” Alaksandar Bajić rekao je da ova firma intenzivno priprema mašine za zimu.

“Pregledamo ih i testiramo da nema slučajno nekih kvarova. Pored mašina, koje su bile u upotrebi prošle zime, nabavili smo i tri nove za uklanjanje snijega. Radnici koji lani nisu bili uključeni u rad zimske službe već se upoznaju sa rutama” – kazao je Bajić.

Kazao je da na stanju imaju dovoljne količine abrazivnog materijala za prvi nalet padavina.

“Imamo dovoljno vremena, ali ne gledamo u 15. novembar kao na rok, jer padavine mogu doći ranije, tako da će sve biti spremno i prije tog datuma” – rekao je Bajić.

Slične informacije smo dobili i iz firme “Eko euro tim”.

“So će nam isporučiti grad, a mi nabavljamo abrazivni materijal i imamo dogovorenu isporuku od 1.000 kubika. U slučaju potrebe u roku od jednog dana možemo dobiti potrebne količine” – kazao je Radoslav Čubrilović iz “Eko-euro tima”.

Napomenuo je da čiste po dva gradska i seoska područja.

“Za gradski dio biće na raspolaganju sedam kamiona sa ralicom i posipačem, 14 traktora i šest višenamjenskih komunalnih vozila” – kazao je Čubrilović.

Naveo je da će u rezervi biti po dva kamiona, traktora i drugih vozila koja se, kako kaže, mogu uključiti ako negdje zatreba.

“Kada je u pitanju seoski dio, tu zbog drugačije konfiguracije terena trebamo drugačija vozila, tako da će puteve održavati nekoliko grejdera, šest kamiona sa ralicom sa posipačem, četiri unimaga i bager” – kazao je Čubrilović.

Troškovi

Prošle zime putari su bili aktivni od 13. novembra 2016. godine do 21. aprila 2017. godine. Za rad zimske službe u 2016/2017. godini iz budžeta grada izdvojeno je 1,76 miliona KM od čega je vrijednost radova na gradskom području iznosila 1,28 miliona KM, a na lokalnim i nekategorisanim putevima 482.834 KM.

Izvor: Glassrpske/Vesna Popović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi