Prvi upisni rok od 10. do 20. juna

Objavljeno: 29. 5. 2013

Javni konkurs za upis učenika u prvi razred u 88 javnih srednjih škola Republike Srpske u školskoj 2013/14. godini, sa planiranim brojem mjesta za upis 12.208 učenika, objavljen je danas u dnevnim listovima “Glas Srpske” i “Nezavisne novine”.

ucenici

Svi učenici sa teritorije Republike Srpske i Federacije BiH konkurišu pod jednakim uslovima za upis u prvi razred, bez obzira gdje su završili osnovnu školu.

Uslovi konkursa predviđaju i da učenici iz drugih država mogu da konkurišu i upisuju se pod istim uslovima kao i učenici iz Srpske i FBiH.

Osnovno obrazovanje u Srpskoj u ovoj godini završava 11.652 učenika, a planom upisa predviđen je veći broj mjesta, jer se u rubnim opštinama Republike Srpske upisuju učenici koji osnovnu školu nisu završili u Srpskoj.

Učenik iz druge države koji predaje dokumente za upis dužan je da dostavi dokaz o izvršenoj nostrifikaciji diplome ili dokaz da je podnesen zahtjev za nostrifikaciju Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

U umjetničke škole mogu se upisati učenici koji su završili osnovnu muzičku školu, osnovnu likovnu školu, kao i učenici koji nisu završili te škole pod uslovom da su prethodno položili ispit na nivou tog obrazovanja.

Redosljed kandidata utvrđivaće se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno smjeru, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Vrednovanje opšteg uspjeha u osnovnoj školi iskazuje se srednjom prosječnom ocjenom uspjeha na kraju godine u šestom i sedmom razredu koja se pomnoži sa dva, odnosno u osmom i devetom razredu koja se pomnoži sa tri.

Vrednovanje posebnog uspjeha vrši se na osnovu pet predmeta važnih za struku, zanimanje, smjer i odsjek tako da se prosječna ocjena iz tih predmeta u osmom i devetom razredu pomnoži sa dva.

Po oba kriterijuma kandidat može da ostvari najviše 70 bodova.

Upis će se odvijati u junskom roku od 10. do 20. juna, te u julskom roku od 1. do 11. jula.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole, koji imaju 60 i više bodova, počinje 10. juna, a završava se 12. juna.

Prijem dokumenata za upis u srednje trogodišnje škole je 17. i 18. juna.

U julskom roku prijem dokumenata za upis u srednje trogodišnje i četvorogodišnje škole traje od 1. do 3. jula.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi