Odbornici vanredno odlučuju o toplani

Objavljeno: 12. 5. 2017 u 20:20h

Vanredna sjednica Skupštine grada na kojoj će odbornici raspravljati o izgradnji nove toplane trebalo bi da bude održana sljedeće sedmice, potvrdio je u danas gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

“U pripremi je nekoliko akata, i to o izboru strateškog partnera i o formiranju novog privrednog društva, u stvari izgradnji novog postrojenja. Onog momenta kada svi potrebni ugovori budu pripremljeni, zatražićemo sjednicu Skupštine grada, koja treba da donese ove odluke”, kazao je on.

Istakao je da je cilj da što prije počnu građevinski radovi i da ove građevinske sezone bude izgrađena nova toplana, odnosno novo postrojenje koje će biti pokretano na biomasu.

Podsjetio je da je na javni poziv za izgradnju nove toplane jedinu potpunu ponudu dala kompanija IEE d.o.o. za energetiku i ekologiju, koja je u ponudi navela da bi autorizovani podizvođači u projektu bili  kompanije: “Elnos grupa” (Banjaluka), “Radis” (Istočno Sarajevo), “Odžačar kotloremont” (Beograd), Institut za građevinarstvo (Banjaluka), EMT (Brčko), s tim da je “Petrol” (Ljubljana) autorizovani savjetnik  konsultant.

Prema njegovima riječima, postojeća toplana ostaće u jednoj vrsti hibernacije, jer tehnički neće biti korištena.

“U slučaju izuzetno niskih temperatura ili loše situacije ona bi se mogla uključiti i koristiti mazut”, kazao je Radojičić i dodao da će grad morati reskrukturisati dugove “Toplane”, koji su izuzetno veliki.

Radojičić je rekao da ne žele da stari dugovi “Toplane” onemoguće grijanje građana i da se zato ide u forimiranje novog privrednog društva i izgradnju novog postrojenja. Dodao je da je rebalans bužeta  na čekanju zbog završetka žalbenog postupka za teneder za  reprogram duga grada.

“Tender je završen. Prvoplasirani konzorcijum na čelu sa NLB bankom je dao najnižu kamatu, a drugoplasirani konzorcijum na čelu s UniCreditom sej žalio, nakon čega smo uputili upit Kancelariji za žalbe BiH, gdje smo dobili njihovo mišljenje da je žalba opravdana”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je prihvatio žalbu i preinačio odluku te da je prva ponuda  odbačna, tako da je prihvaćena druga ponuda.

“Sada prvorangirani ima pravo žalbe, čekamo istek žalbenog roka i nadamo se da će do sljedeće sedmice to biti završeno. Ako ne bi bilo više žalbi mogli bismo prihvatiti ponudu  konzorcijuma s UniCredit bankom na čelu i ići s Prijedlogom rebalasa budžeta, koji čeka istek svih žalbenih rokova”,  zaključio je Radojičić.

Istakao je da se ne slaže s prijedlogom Odjeljenja za prostorno uređenje o budućem izgledu lokacije na kojoj je ranije planiran tržni centar “City Mall”.

“Očekujem da nam ponude drugačija rješenja u kojima će dominirati zelenilo, a ne beton”, rekao je Radojičić.

Naglasio je da je protiv tog rješenja i da je u gradu ionako previše betona. Podsjetio je da se planovima za promjenu Regionalnog plana na toj lokaciji traži dugotrajno rješenje za jednu od rijetkih cjelina u centru grada koja je slobodna za gradnju.

Radi se, kako je dodao, o prostoru od spomenika banu Milosavljeviću do lokacije na kojoj je bio planiran “City Mall”.

“Na tom prostoru mora biti više zelenila, tu bi trebalo da bude i centralno spomenobilježje borcima i da to bude jedna cjelina koja ima svoju priču, od hrama Hrista Spasitelja, preko spomenika banu Milosavljeviću do centralnog spomenobilježja”, kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, obnova Ulice Petra Velikog u naselju Česma čeka da grad dobije saglasnost za prenamjenu sredstava od Ministarstva finansija RS i Svjetske banke.

Pojasnio je da su planirana sredstva za sanaciju ulice bila utrošena za izgradnju mosta, koji je srušen u poplavama 2014. godine, ali da su uspjeli uštedjeti i da će taj novac biti utrošen u obnovu pristupne saobraćajnice glavne ulice u Česmi.

Skupština

Jedanaesta sjednica Skupštine grada biće održana 23. maja. Na ovom zasjedanju odbornici će razmatrati 52 tačke dnevnog reda.

Izvor: Nezavisne

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi