Obnova objekta nakon 40 godina: Bolji uslovi za rad Muzičke škole u Banjaluci

Objavljeno: 23. 11. 2016

Muzička škola „Vlado Milošević“ u Banjaluci za desetak dana dobiće novi krov, fasadu i stolariju, a vrijednost radova je 180.000 KM.

Objekat škole u Ulici Jovana Dučića, koji pohađa više od 700 učenika, obnavlja se u okviru UNDP programa energetske efikasnosti.

“Sklopili smo sporazum sa UNDP, da zajedno finansiramo sanaciju i polovinu radova platiće škola. Radovi su počeli prošle sedmice, a biće zamjenjen krov sa olucima i gromobranskim trakama, postavljena nova fasada debljine deset centimetara i zamjenjena vanjska stolarija” – pojasnio je direktor Nemanja Savić.

Muzička škola već četiri decenije nalazi se u privremenom objektu, sagrađenom davne 1954. godine. Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, đaci i profesori konačno će imati bolje uslove za rad, ali menadžment škole nije odustao od ideje da se ustanova preseli u veću zgradu.

“Zgrada je prilagođena za potrebe naše škole 1974. godine i od tada sami održavamo i uređujemo ovaj objekat. Ipak, sadašnje prostorije su nedovoljne za broj učenika koji pohađa muzičko obrazovanje, pa dio nastave držimo i u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku. Bio bi red da škola djeluje pod jednim krovom, da imamo veću koncertnu salu, tonski studio i više učionica” – pojašnjava Savić, dodajući da će sanacija omogućiti da se „stari objekat još neko vrijeme sačuva“, dok ne bude uslova za prelazak u novu zgradu Muzičke škole.

I pored svih poteškoća i loših uslova za rad, mladi muzičari osvajaju brojne nagrade i Banjaluku i svoju školu predstavljaju u najboljem svjetlu, naglašava dugogodišnja profesorka klavira Jasna Đurović.

Ona je i sama pohađala školu „Vlado Milošević“, a mladim generacijama predaje već 23 godine. Smatra da osim novog objekta, đaci zaslužuju i nove instrumente.

“Škola je poslije zemljotresa dobila nekoliko klavira kao donaciju, i djeca na tim instrumentima sviraju i danas, četrdeset godina kasnije. Međutim, i pored svega postižu vrhunske rezultate”- ponosna je Đurovićeva.

Nastava u dvije škole

Muzičku školu pohađa 900 učenika, ali zbog nedostatka prostora, za 200 đaka nastava se organizuje u dijelu osnovne škole u Boriku.

Izvor: Blic

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi