Naređeno uklanjanje dvije nelegalne ljetne bašte u centru Banjaluke

Objavljeno: 12. 5. 2017

Odjeljenje za inspekcijske poslove od juče sprovodi pojačanu akciju uklanjanja bespravno izgrađenih ljetnih bašta, a prvi na udaru su se našli ćevabdžinica “Mujin ćevap” i kafić “Kadar” (bivši “Mister iks”) koji imaju nelegalno izgrađene terase.

Prema riječima v.d. načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Janka Kecmana, cilj akcije je eliminacija divlje gradnje, te da je u oba slučaja utvrđeno da je riječ o klasičnim primjerima jer su bašte podignute bez bilo kakvih dozvola gradskih vlasti.

“Vlasnik kafića “Kadar” u ulici Vojvode Radomira Putnika juče je o svom trošku uklonio nadstrešnicu i terasu. Građevinski inspektor je bio na licu mjesta kako bi pratio da li je u potpunosti uklonjen sporni objekat”, kazao je Kecman.

Objasnio je da u slučaju “Mujinog ćevapa” u ulici Nikole Pašića, gdje su nelegalno izgrađeni terasa, prateće nadstrešnice i pecana, vlasnica objekta nije dozvolila pristup objektu.

“Zbog toga će narednih dana gradske službe morati ići u prinudno izvršenje rješenja za rušenje u pratnji policije”, kazali su u Gradskoj upravi.

Prema njegovim riječima, gradske službe i nadležno odjeljenje pravovremeno će reagovati na svaki pokušaj bespravne gradnje, a pogotovo kada je riječ o poslovnim subjektima.

“Ovo je samo početak i niko ne smije osjetiti da je iznad zakona i pravila, bez obzira na to o kome da je riječ”, istakao je Kecman.

Najavio je da će ova akcija biti nastavljena i u narednom periodu i da će se na udaru inspekcije naći svi oni koji su bespravno podigli objekte, osim onih koji su u međuvremenu ušli u proces legalizacije.

“Time će biti poslata jasna poruka svima koji misle da će gradske vlasti blagonaklono gledati na bespravno podignute objekte, pogotovo ako se ima u vidu da je 1. januara istekao rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata”, precizirao je Kecman.

Zaposleni u kafiću “Kadar” juče nisu željeli da komentarišu postupke inspekcije, dok je vlasnica ćevabdžinice “Mujin ćevap” Emina Smailagić imala svoje viđenje.

“Ljetna bašta je napravljena u mom dvorištu, ne znam šta je tu sporno jer u mom dvorištu ja imam pravo da napravim šta hoću. To je u procesu, u Gradskoj upravi imamo lokacijske uslove, a predali smo i projekat”, kazala je Smailagićeva.

Kako nezvanično saznajemo, izdat je i nalog za rušenje nelegalno izgrađene terase kafića “Debela Berta” u sklopu hotela “Bosna”. Uložena je žalba na ovo rješenje i čeka se odluka nadležnih.

Zakon

Janko Kecman je objasnio da, prema zakonu, nijedan objekat koji je bespravno sagrađen nakon juna 2013. godine ne može ući u proces legalizacije.

“S obzirom na to da su ovi objekti izgrađeni nakon juna 2013. godine, nije bilo nikakvog osnova za njihovu legalizaciju”, kazao je Kecman.

Izvor: Glas Srpske

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi