Nagrađene najbolje didaktičke igre za djecu predškolskog uzrasta

Objavljeno: 28. 2. 2012

Ministar prosvjete i kulture, Anton Kasipović, dodijelio je danas priznanja i nagrade vaspitačima predškolskih ustanova iz Srpske čiji su radovi ocijenjeni najboljim na konkursu Ministarstva za izbor najbolje osmišljenog didaktičkog materijala i igračaka.

Na konkurs su pristigla 22 rada. Prvo mjesto na takmičenju osvojila je „Kocka brzalica“ predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ iz Bijeljine, drugu nagradu osvojila je predškolska ustanova “Dragan i Zoran” za igru “Igrom kroz Srpsku”, autora vaspitača Gorana Gašića, takođe iz Bijeljine. U kategoriji didaktički materijali, za koju je bila predviđena treća nagrada pripale su vrtićima “Kockica” iz Banjaluke i “Radost” iz Prijedora.

„Kocka brzalica“ je osmišljena kao igra sa kockom. Na svakoj stranici kocke nalazi se slika koja asocira na jednu brzalicu, pored te kocke baca se i kockica sa brojevima, a cilj igre je da se brzalica ponovi onoliko puta koliko kockica sa brojevima pokaže.

„Igrom kroz Srpsku“ je igra za koju je potrebno imati kartu Republike Srpske koje je obojena u tri boje (boje zastave Republike Srpske). Crvena predstavlja najveće gradove u Srpskoj, plava gradove srednje veličine, dok su najmanje opštine obilježene bijelom bojom. Za igru je potrebna kockica i figurice poput onih za “Ne ljuti se čovječe”.

Goran Gašić kaže da je “Igra kroz Srpsku” osmišljena tako da kod djece uzrasta četiri i više godina podstiče takmičarski duh, snalaženje na geografskoj karti i uopšte uči ih geografiji i istoriji.

Ministar Kasipović je objasnio da je svrha ovih priznanja stvaranje atmosfere u predškolskim ustanovama, za kreativnost, ljubav i odnos prema djeci i najavio da će resorno ministarstvo i u narednom periodu nastaviti na ovaj način da podstiče vaspitače u predškolskim ustanovama.

„Nema tako dobre didaktičke igračke i didaktičkog materijala koji se možete kupiti, u odnosu na onaj koji sami možete kreirati. Veoma je pozitivan odnos djece prema svemu tome i smatramo da je to jedna nova dobrodošla praksa”, rekao  je ministar Kasipović.

Viši stručni saradnik u Odjeljenju za osnovno i predškolsko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Nataša Cvijanović, kaže da su radovi koji su pristigli na konkurs kreativni i pokazuju da vaspitači ulažu veliki trud i napor u radu sa djecom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi