Na Banjalučkoj berzi se sve manje trguje akcijama

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 15. 7. 2017

Na Banjalučkoj berzi dominatna je trgovina obveznicama i trezorskim zapisima RS, dok je u padu ionako smanjen promet akcijama privrednih subjekata.

“Evidentan je nastavak trenda rasta učešća dužničkih hartija od vrijednosti u ukupno ostvarenom prometu na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti, ali i smanjenje broja učesnika na tržištu kapitala iako je njihov broj jedan od pokazatelja razvijenosti tog kapitala”, navodi se u izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za 2016. godinu.

Ukupno ostvareni promet na Banjalučkoj berzi lani je iznosio 625,1 miliona KM, a više od polovine tog prometa (60,1 odsto) čine obveznice, kojima se na primarnom i na sekundarnom tržištu trgovalo u ukupnom iznosu od 375,7 miliona KM.

Značajno je i učešće trezorskih zapisa u ukupno ostvarenom prometu u iznosu od 199,3 miliona KM (31,9 odsto).

Učešće akcija u ukupno ostvarenom prometu iznosilo je svega osam odsto, pri čemu je došlo do smanjenja vrijednosti redovnog prometa akcijama (za 27,3 odsto), kao i vrijednosti obavljenih blok poslova (za 41,3 odsto) i vrijednosti javnih ponuda akcija (za 99,96 odsto).

S druge strane, došlo je do značajnog povećanja prijavljenih poslova po osnovu preuzimanja (za 57,9 odsto) i aukcija za paket akcija (za 23,7 odsto).

Kroz 10 javnih ponuda obveznica RS ostvareno je 282,1 milion KM prometa (45,1 odsto ukupnog prometa). Ostvareno je i 186,1 milion KM prometa kroz 10 javnih ponuda trezorskih zapisa RS-a (29,8 odsto ukupnog prometa).

Berzanski indeks (BIRS) u 2016. godini imao je pad od 17 odsto, a indeks preduzeća Elektroprivrede RS (ERS 10) u 2016. godini smanjen za je 30,6 odsto.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih hartija od vrijednosti kojima se trguje na Banjalučkoj berzi na kraju 2016. godine iznosila je tri milijarde i 962 miliona KM, što je za 7,3 odsto manje u odnosu na kraj 2015., navodi se u izvještaju Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za 2016., koji će razmatrati poslanici entitetskog parlamenta naredne sedmice.

Izvor: Agencije

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?