Mladi uče o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Objavljeno: 24. 3. 2012

Radionica o pristupu u radu sa mladima u institucijama socijalnog staranja iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja koja se održava u Banjaluci u okviru projekta „Prijatelj mladih“ danas je nastavljena nizom interesantnih predavanja na ovu temu. Učesnici radionice, 18 mladih ljudi iz Banjaluke, Mostara i Bihaća, koji se obučavaju za vršnjačke edukatore, imalo je priliku da nauče nešto novo o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i kako da to znanje prenesu vršnjacima.

Jedna od učesnica je i dvadesetpetogodišnja Marina Đapić iz Mostara koja je student žurnalistike. Ona kaže da je tema interesantna i da je dosta toga naučila. Raduje se tome što će ona moći nekome da prenese ovo znanje.

“Važno je što se ovo nastavlja. Mi smo nešto naučili i to znanje ćemo prenositi drugima. To je odlično. Savladali smo neke vještine i detalje koje možemo iskoristiti u radu sa djecom”, rekla je Marina i dodala da je pored ove edukacije potrebno više govoriti i o polnoj orijentaciji o kojoj mladi ne znaju mnogo. Marina smatra da bi se o seksualnom i reproduktivnom zdravlju trebalo govoriti u školama u okviru redovnog predmeta.

Gimnazijalka iz Bihaća, Ena Kunić, ima 18 godina i do sada je prošla niz obuka na ovu temu. Ovo joj je bila prilika da utvrdi znanje, ali i da nauči nešto novo.

“Potrebno je da se sa mladima radi na informisanosti na ovu temu. Možda posebno treba staviti akcenat na informisanost o infekcijama. Važno je biti upoznat sa svim opasnostima koje nezaštićen odnos nosi”, smatra Ena.

Učesnicima je znanje prenosila Jasna Kalinić, vršnjački edukator koja ima višegodišnje iskustvo u radu sa mladima na ovu temu. Ona kaže da se na radionici govorilo o kontracepciji, polno prenosivim infekcijama i drugim temama.

“Trudimo se da osim teorije kroz razne igrice mladima prenesemo znanje i vještine koje će oni iskoristiti kada to budu prenosili svojim vršnjacima”, rekla je Jasna i dodala da je grupa dosta zanimljiva i da su svi zainteresovani da uče. Napomenula je da će učesnici radionice dobiti sertifikat koji će im biti potvrda kvalifikacije da na ovu temu mogu da drže predavanja mladima.

Maja Dragušić, asistent projekta „Prijatelj mladih“ istakla je da je osnovni cilj projekta podizanje nivoa znanja i odgovornosti kod mladih u institucijama socijalnog staranja iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

“Ovim projektom želimo da obuhvatimo štićenike koji prolaze pubertetski period i postpubertetski period. Zdravstveni sektor nedovoljno naglašava prevenciju, nedovoljno promoviše odgovarajuće prakse za brigu i zdravlje djece u institucijama socijalnog staranja. Nedostatak edukacije o planiranju porodice, edukacije o prevenciji seksualno prenosivih bolesti i reproduktivnom zdravlju ima za posljedicu visoko rizičnu grupu u našem društvu. Samim tim ova ciljna grupa je vrlo važna jer je zakonski nezaštićena i obespravljena u vidu edukacije iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja”, naglasila je Dragušić.

Ona je navela da neprecizni podaci iz 2010. godine ukazuju na oko 2.000 djece bez roditeljskog staranja u BiH. Međutim, procjenjuje se da je broj djece bez roditeljskog staranja mnogo veći i da se kreće od 3.000 do 4.000.

U okviru projekta „Prijatelj mladih“ predviđeno je još niz aktivnosti – izrada vodiča za pristup u radu sa mladima u institucijama socijalnog staranja, izbor za dostavljanje najboljeg proizvoda komunikacije sa mladima u ovoj oblasti, predavanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i prevenciji HIV/AIDS-a mladima u institucijama socijalnog staranja, te izrada brošure za mlade.

Radionice iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja koje su počele juče, 23. marta i traju do sutra 25. marta dio su projekta „Prijatelj mladih“ kojeg realizuje Udruženje građana „Evropske konekcije“ iz Banjaluke. Partneri na projektu su JU „Socijalna pedagoška životna zajednica“ Bihać i JU Dječiji dom „Mostar“ Mostar. Projekat traje devet mjeseci, a podržan je od UNDP-a – Globalnog fonda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi