Još jedan korak naprijed u promociji studentskog volontiranja

Objavljeno: 6. 4. 2012

Nevladina organizacija Omladinski Komunikativni Centar i Nezavisni univerzitet Banja Luka potpisali su sporazum o saradnji u okviru projekta “Zaposli se volontiranjem – Volontiraj da bi se zaposlio” kojim se definiše zajednički rad na promociji organizovanog studentskog volontiranja.

Koordinator projekta Saša Marković i predsjednica Parlamenta studenata Jovana Novaković

 

“Nezavisni univerzitet prepoznao je važnost volontiranja u jačanju kapaciteta visokoškolskih ustanova, javnih institucija i civilnog sektora. Naš prvi zajednički zadatak jeste formiranje radne grupe koja bi radila na izradi Pravilnika o vrednovanju i prepoznavanju studentskog volontiranja jer je taj dokument preduslov za kvalitetno organizovanje volontiranja”, kazala je asistent za promociju projekta, Vanja Kukrika.

Kada se donese Pravilnik, biće objavljen Konkurs za prijavu studenata za organizovano volontiranje na nivou Univerziteta. Studenti će se birati na osnovu njihove biografije i motivacionog pisma, koji će na radionicama, uz pomoć stručnjaka, proći obuku da shvate u potpunosti šta je volontiranje, koji su zakonski okviri volontiranja, te koje su prednosti i mogućnosti volontiranja.

“U isto vrijeme planirano je da uputimo poziv na saradnju javnim institucijama i nevladinim organizacijama, sa kojima ćemo takođe imati konsultacije kako bi i oni prihvatili studente volontere na pravi način. Nakon toga, kada usaglasimo potrebe organizatora volontiranja i potrebe volontera, studenti će imati priliku da volontiraju nekoliko mjeseci i da se svojim radom i znanjem nametnu potencijalnom poslodavcu”, dodala je Kukrika.

Inače, prošlogodišnjim projektom Pravilnik o vrednovanju i prepoznavanju studentskog volontiranja usvojen je na Univerzitetu u Banjoj Luci, te se od ove školske godine uspješno primjenjuje.

Vanja Kukrika je pojasnila kako studentsko volontiranje izgleda u praksi na osnovu iskustva BL Univerziteta.

“Student koji hoće da volontira odabire predmet u okviru koga želi da volontira i prijavi se šefu katedre kome kaže da želi da volontira u struci na određenom predmetu. Tada mu odgovorni nastavnik sa katedre predloži plan i program prema kome bi on trebao da volontira i osoba sa tim planom ide u instituciju odnosno firmu na kojoj može da odvolontira taj dio posla. Nakon toga student dobija potvrdu od organizatora volontiranja i javlja se šefu katedre koji zatim procjenjuje koliko je student volontirao i upisuje dio bodova koji nosi do 50% ocjene, što se definiše kao predispitne obaveze.”

Ovogodišnjim nastavkom projekta OKC želi da studenti na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kao i na pet privatnih Univerziteta u Banjoj Luci, Bijeljini i Doboju imaju iste mogućnosti.

Jedan od ciljeva ovog projekta jeste da se studenti volonteri nametnu poslodavcima kao kvalitetni, obrazovani mladi ljudi i da se na taj način utiče na smanjenje nezaposlenosti.

Projekat je podržan od Centara civilnih inicijativa.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi