Inspekcija obustavila gradnju kargo terminala na banjalučkom aerodromu!

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 5. 9. 2017

Tek što su počeli radovi na skladištu kargo centra aerodroma u Mahovljanima i zgrada poprimila prve obrise, građevinska inspekcija je rekla – stop.

Još polovinom avgusta, glavni građevinski inspektor u vanrednoj kontroli našao je niz odstupanja od projekta i tehničke dokumentacije, na osnovu koje je investitor i dobio dozvolu za građenje.

“Recimo ugrađena je temeljna greda dimenzija 30 puta 50, dok je samom dokumenatcijom bila predviđena temeljan greda dimenzija 30 puta 80. Takođe ugrađena je stropna greda visine od 55 cm, dok je samom projektnom dokumentacijom predviđena visina od 70 cm. Takođe, ugrađeno je olučno korito od 50 cm, dok je projektom predviđena olučna greda od 90 cm na koju je predviđena izgradnja dodatne nadstrešnice”, rekla je Duška Makivić, portparol Inspektorata RS.

U izgradnju kargo skladišta i njegovo opremanje biće uloženo oko milion i 200 hiljada maraka.

“Rokove ćemo probiti, ali bolje je i to nego da je sagradimo mimo projektne dokumentacije”, kaže direktor aerodroma.

Tvrdi da su inspekciju sami pozvali.

“Dijelovi betonske konstrukcije koji su trenutno ugrađeni, kao takvi nisu prošli proces prethodnih provjera koje su trebali da prođu u uobičajnim i standardim procesima koji su bili neminovni prije same ugradnje. Samim tim je nastao nesporazum na relaciji aktera građenja, s obzirom da smo ljudi koji žele čiste relacije, da sve bude hartiološki jasno, s druge srane da bude stabilno, bezbijedno i funkcionalno, da bude u skladu s onim što je projektovano”, kaže Miroslav Janjić, direktor Aerodroma Banjaluka.

Pošto je riječ o montažnom objektu u Inspektoratu, kažu, da izvođač može da ga demontira i prilagodi projektnoj dokumentaciji ili da je u potpunosti mijenja.

Glavni građevinski inspektor izvođaču radova dao je rok od 60 dana da ispravi sve nedostatke koje je inspekcija pronašla.

“Nemamo komentar”, poručuje direktor firme Delta MD, koja je izvođač radova.

Dragomir Zorić za ATV kaže da su se na inspekcijski nalaz žalili i da još čekaju odgovor. Tvrdi da su u pitanju samo manja odstupanja, jer su u izgradnji korišćeni prefabrikovani elementi drugog proizvođača.

Izvor: Atv

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?