Grad zelenila postao grad oboljelog drveća

Objavljeno: 21. 3. 2012

Centar za životnu sredinu je danas ispred Istraživačko-razvojnog i projektnog centra JPŠ „Šume Republike Srpske“ obilježio Međunarodni dan šuma. Njihova poruka je da je trenutno gazdovanje šumama ekološki neprihvatljivo, društveno neodgovorno i ekonomski neodrživo, što je upravo suprotno onome na šta su se JPŠ „Šume Srpske“ obavezale prihvatanjem FSC certifikata.

sumeKoordinatorka programa Biodiverzitet i zaštićena područja, Nataša Crnković, istakla je da je Okvirni sporazum koji su potpisali JPŠ „Šume RS“, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i „Forest Bio Energy“ Banja Luka, izrazito štetan, sa ekološkog, društvenog i ekonomskog aspekta.

Crnković je naglasila da ovaj sporazum može ugroziti ne samo zdravlje šuma, nego i stanovništvo koje zavisi od ovog prirodnog resursa, te da su u ovom sporazumu mnoge stvari sporne, od same količine biomase koja treba da se eksploatiše na godišnjem nivou do načina i planova kako će se ta eksploatacija raditi.

„Predali smo Zahtjev za pristup informacijama, gdje tražimo Studiju izvodljivosti u vezi eksploatacije drvne mase u energetske svrhe za potrebe preduzeća „Forest Bio Energy“, koju je radio Istraživačko-razvojni i projektni centar JPŠ „Šume Republike Srpske“. Nakon analize studije ćemo da odredimo sljedeće korake“, izjavili su iz Centra.

Crnković je takođe istakla da je cilj Centra da povodom Međunarodnog dana šuma podsjeti građane koje su sve važne ekološke, društvene i privredne funkcije naših šuma i zbog čega je neophodno da ih štitimo, te da se danas veliki broj šuma nezakonito eksploatiše.

„Šume učestvuju u pročišćavanju podzemnih i površinskih voda, a šume iznad i u blizini voda štite ju od zagađenja. Važnu ulogu šume imaju i pri zaštiti tla od erozije, klizanja tla, odnošenja tla vjetrom i vodom te osiromašivanja tla, posebno na nagnutim terenima. Veće šumske površine utiču i na klimu tako što ublažavaju velika kolebanja temperature u obližnjim naseljima i sprječavaju pojavu strujanja hladnih vazdušnih masa“, rekla je Nataša Crnković, dodavši da centar apeluje na građane da povedu računa o šumama, počevši sa reciklažom papira i sađenjem drveća.

Na sjednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije, 1971. godine odlučeno je da se prvi dan proljeća, 21. mart obilježava kao Svjetski dan šuma. Kasnije je i UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala ovu ideju, vjerujući kako takav događaj može doprinijeti povećanju svijesti o očuvanju šuma i šumskih ekosistema.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi