Dom i dvorište upisali na nepostojeću firmu

Objavljeno: 28. 5. 2013

Dječiji dom “Rada Vranješević” uložio je žalbu na rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), Područna jedinica Banjaluka, od 25. aprila po kome se pravo korišćenja parcele površine 11.074 kvadratnih metara, na kojoj se nalaze zgrada Doma i dječije igralište, upisuje na Stambeno preduzeće Banjaluka.

dom rada vranesevic

To preduzeće ne postoji od 1992. godine, a do donošenja rješenja RUGIP-a taj plac se u zemljišnim knjigama vodio kao društvena svojina na kome pravo korišćenja ima Darinka Malinović.

Na osnovu pravosnažnog rješenja Skupštine opštine Banjaluka od 31. avgusta 1971. godine, plac je oduzet od Malinovićeve, isplaćen joj je novac, a plac dat za potrebe izgradnje Dječijeg doma, koji je na njemu i izgrađen.

Pravnik u Dječijem domu Vladimir Kajkut kaže da je riječ o čudnom i nelogičnom potezu Područne jedinice RUGIP-a Banjaluka.

– To je opstrukcija, jer je tim rješenjem dozvoljen upis nepostojećeg prava na nepostojeće pravno lice. Da su donijeli rješenje o upisu na, recimo, Gradsku upravu ili Zavod za izgradnju grada, mi bismo mogli bar da uđemo u postupak. Ali oni su pravo korišćenja upisali na lice koje pravno ne postoji – kaže Kajkut.

On ističe da je zabrinut zbog ishoda žalbe, jer je šef Područne jedinice RUGIP-a Aleksandar Deurić, koji je i donio rješenje, u međuvremenu premješten u RUGIP gdje radi na drugostepenim postupcima i moguće je da odlučuje o žalbi Doma na rješenje koje je sam donio.

– U rješenju iz 1971. godine, na koje se u obrazloženju odluke pozivaju u Područnoj jedinici, stoji da se taj plac daje na korišćenje stambenom preduzeću. Prilikom donošenja odluke zanemarena je rečenica iz rješenja koja glasi da se to zemljište “daje radi daljeg davanja krajnjem korisniku radi izgradnje Dječijeg doma ‘Rada Vranješević'” – rekao je Kajkut.

U obrazloženju rješenja Područne jedinice, koje je u posjedu “Glasa Srpske”, stoji da je doneseno “na osnovu pravosnažnog rješenja Skupštine opštine Banjaluka od 31. avgusta 1971. godine”. Navedeno je da je podnosilac zahtjeva za upis prava korišćenja Dječiji dom “Rada Vranješević”, ali nije objašnjeno kako je odluka donesena u korist Stambenog preduzeća koje niti postoji, niti se pojavljuje u postupku.

Deurić juče nije odgovarao na naše telefonske pozive.

U Okružnom sudu Banjaluka nalazi se i predmet u vezi sa pokušajem otuđenja 8,5 dunuma Doma koje je SFRJ 1972. godine preuzela uz nadoknadu od Darinke Malinović za potrebe Doma.

Plac Dječijeg doma površine 8,5 dunuma dodijeljen je Veljku Malinoviću u decembru 2007, a on ga je u februaru 2008. godine prodao na osnovu navodnog testamenta Darinke Malinović koji ne postoji u sudskom spisu.

Mahinacije

Kajkut kaže da je Dom još 2010. godine po preporuci Glavne službe za reviziju javnog sektora podnio zahtjev za upis prava korišćenja, odnosno prava svojine nad 11 dunuma.

– Tek 2012. godine dobili smo odgovor Područne jedinice Banjaluka RUGIP-a da dostavimo rješenje iz 1971. godine sa klauzulom pravosnažnosti, iako tu klauzulu izdaje sama Područna jedinica. Tek na našu žalbu RUGIP-u kao drugostepenom organu dobili smo tu klauzulu, a Područnoj jedinici naloženo je da odluči po zahtjevu Doma. Prošao je i taj rok, a tek 15. marta smo dobili klauzulu pravosnažnosti – kaže Kajkut.

Izvor: Glas/Goran Maunaga

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi