Česma: Most ni na nebu, ni na zemlji

Objavljeno: 2. 10. 2016

Dosadašnji most u Banjaluuci, preko rijeke Vrbanje, koji je imao jednu kolovoznu traku, teško je oštećen u poplavama prije dvije i po godine.

Tek nešto više od mjesec je ostalo do krajnjeg roka nakon kojeg bi mještani banjalučkog naselja Česma trebali da se provozaju preko novog mosta, i to sa dvije trake.

Dosadašnji most preko rijeke Vrbanje imao je jednu traku, teško je oštećen u poplavama prije dvije i po godine, a temeljac za novi je postavljen početkom novembra 2015. Nakon komplikacija sa vremenskim uslovima i natezanja između Grada i izvođača – preduzeća Prijedor putevi oko visine mosta, odnedavno su vidljive i konture dugo očekivanog objekta. Predstavnik podizvođača radova Milan Topić kaže nam da radovi teku zacrtanom dinamikom.

“Nemamo problema i sve ide onako kako je planirano da bi se ispunili zadati rokovi”, rekao je kratko Topić.

Međutim, mještani Česme ne vjeruju da će se ove godine provozati novim mostom. Jedan od njih je, u prolazu, rekao da će, ukoliko most bude gotov u roku, svaki put preko njega prelaziti na koljenima. Ne želeći da se predstavi, dodao je da je očito da se to ne može dogoditi. Nešto razgovorljiviji su bili prijatelji i komšije Mirsad Forić i Darko Petrović, koji su takođe izrazili sumnju u sretan završetak priče.

“Uskoro će početi kiše i hladno vrijeme, a onda nema ništa od građevinskih radova”, rekao je Petrović.

Njegovo mišljenje dijeli i Forić, te dodaje da je svima jasno da se ne trebaju nadati novom mostu ove godine.

“Još ćemo se mi vozati preko ovog starog, čekati sa jedne ili druge strane da prođu vozila i prelaziti iz autobusa u autobus. To je davno trebalo biti urađeno, ovaj most je potpuno propao i prije poplava, one su ga samo dotukle”, kaže Forić.

Cijena novog mosta u početku je bila nešto veća od 1,7 miliona KM, ali je povećana promjenom visine i ispravkama u projektu. Izvođač je tražio da se visina koriguje kako bi se dovela na nivo koji su dostigle poplavne vode 2014.

Izvor: Oslobođenje

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi