Banjaluka: U Domu zdravlja dijete sa simptomima trovanja htjeli da vrate kući!

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 22. 7. 2016

Šestogodišnjeg dječaka sa simptomima trovanja medicinska sestra u Domu zdravlja Banjaluka nije htjela da pusti kod pedijatra, jer dijete “nije njihov pacijent”.

Majka Biljana P. priča da je dječaku pozlilo u subotu, odmah nakon povratka s mora. Bilo je već šest sati popode, a privatna ambulanta, u kojoj je dječak registrovan, u to vrijeme ne radi. Pomoć su potražili u Poliklinici, gdje je medicinska sestra najprije odbila da ih primi, tvrdeći da njihova ustanova nema obavezu da prima djecu čiji roditelji su se odlučili za pedijatre iz privatnih klinika.

“Na moje insistiranje i pitanje kome da se obratim za pomoć, rekla mi je da, ukoliko naš porodični ljekar u tom momentu nije dežurni, dijete ne pripada nijednoj ambulanti”, ispričala je majka Biljana i dodala da je ljekar ipak pregledao dijete.

Slučaj Biljaninog sina nije usamljen. Zbog tihog rata između javnih i privatnih ambulanti neprijatnost je doživjela većina pacijenata koji su registrovani u privatnim ambulantama porodične medicine, i oni koji su djecu registrovali kod privatnih pedijatara, a tokom vikenda bili primorani da pomoć zatraže u javnoj ustanovi.

U pozadini svega je novac.

Privatne ordinacije dobile su novac od Fonda zdravstvenog osiguranja RS za pacijente koji su kod njih registrovani, ali dežuraju samo subotom prije podne, dok je u javnim ustanovama dežurstvo organizovano cijele sedmice.

U Domu zdravlja kažu da zbog toga skoro četvrtina djece koju vikendom pregledaju njihovi pedijatri pripada privatnim ordinacijama, a tu uslugu im niko ne plati.

“Svako četvro dijete koje naši ljekari pregledaju vikendom je registrovano u privatnim ambulantama. Roditeljime ne naplaćujemo pregled, a privatnim ordinacijama smo jedno vrijeme slali fakture, ali ni od njih nikada nismo naplatili uslugu”, objašnjava portparol Doma zdravlja Dijana Ožegović.

Iz privatnih poliklinika se bune što su pod pritiskom i oni i njihovi pacijenti. Kažu, isto su plaćeni kao i Dom zdravlja za djecu koja su registrovana kod njih, a samo se od privatnika traži da im budu dostupni tokom cijele sedmice.

“Ni pedijatri u javnoj ustanovi ne dežuraju nedjeljom, nego djecu pregledaju doktori porodične medicine. Tražili su da im plaćamo za našu djecu koju pregledaju vikendom, što nije u redu. Plaćaćemo im kada obezbijede pedijatra”, kažu u jednoj privatnoj ambulanti.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su javni domovi zdravlja obavezni da prime hitan slučaj, bez obzira gdje je pacijent registrovan i da javne i privatne ambulante imaju iste uslove ugovaranja.

Izvor: ATV

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?