Banjaluka: Prodaja sladoleda u skladu sa higijenskim normama

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 13. 7. 2016

Inspekcija za hranu grada Banjaluka na osnovu kontrola higijenskih uslova sezonske prodaje sladoleda, odnosno prodaje sladoleda van poslovnih prostorija, utvrdila je da se prodaja obavlja u skladu sa sanitarno-tehničkim i higijenskim normama, te da prema rezultatima laboratorijskih analiza uzoraka sladoleda nije utvrđena zdravstvena neispravnost.

Iz Gradske uprave saopšteno je da u ljetnjem periodu inspekcija za hranu svakodnevno obavlja kontrolu higijenskih uslova sezonske prodaje sladoleda van poslovnih prostorija.

“Kontrola zdravstvene ispravnosti sladoleda, koju čini i bakteriološka ispravnost, odnosno mikrobiološka ispravnost, obavlja se putem uzimanja uzoraka sladoleda i njihovoj laboratorijskoj analizi u ovlaštenoj ustanovi”, pojasnio je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić.

On je naglasio da na osnovu dosadašnjih inspekcijskih kontrola nisu utvrđeni sanitarno-higijenski propusti u sezonskoj prodaji sladoleda.

“Kontrolama je utvrđeno da se uzorci sladoleda uzimaju prema planu za ovakav vid prodaje, odnosno dva puta mjesečno. Inspekcija za hranu je u proteklom periodu izvršila vanredno uzorkovanje sladoleda, koji se prodaje van poslovnih prostorija, odnosno na otvorenom, radi provjere njegove zdravstvene ispravnosti, što će se raditi i u narednom periodu”, rekao je Sandić.

Inspekcija za hranu svakodnevno vrši i kontrolu životnih namirnica na banjalučkoj “Tržnici”.

“Sa ‘Tržnice’ se godišnje uzme oko 1.000 uzoraka namirnica animalnog porijekla. Osim toga, Odjeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave organizuje jednom sedmično i kontrolu prometa životnih namirnica na Gradskoj tržnici u kojoj učestvuje više inspekcija”, naveo je Sandić.

Iz banjalučke Gadske uprave naglašavaju da inspekcija u periodu visokih temperatura vazduha vrši pojačan inspecijski nadzor nad proizvodnjom, pripremom, usluživanjem i prometom naročito lakokvarljive hrane.

Težište nadzora je usmjereno na kontrolu obezbjeđenja sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova za ovu hranu koja zahtijeva posebne uslove čuvanja, odnosno rashladni režim u svim fazama postupanja sa hranom.

U proteklom periodu prilikom takvih kontrola, nisu utvrđene značajne nepravilnosti.

Izvor: Glas Srpske

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?