Banjaluka: Dug za PDV otplaćuju na rate i bez kamata

Objavljeno: 11. 8. 2017

Korisnici poslovnih prostora u vlasništvu grada koji imaju zaostala dugovanja za neplaćeni PDV imaće mogućnost da porez plate po znatno povoljnijim uslovima, na rate do pet godina i bez zateznih kamata.

Ovo stoji u Javnom pozivu o odgođenom plaćanju duga prema gradu koji je raspisan juče.

“Pored odgođenog plaćanja i neplaćanja dodatnih kamata, nova rješenja odnose se i na mjesečnu ratu koja neće moći biti manja od 10 KM. Pogodnosti su moguće na osnovu Odluke o odgođenom plaćanju duga prema gradu koja je donesena na sjednici Skupštine grada 20. i 21. jula”, rekli su u Gradskoj upravi.

Nove povoljnosti odnose se na korisnike prostora koji nisu izmirili dug za PDV nastao do 30. juna ove godine, a oni mogu do 11. septembra da podnesu prijavu za odgođeno plaćanje, nakon čega bi trebalo da sklope ugovor o odgođenom plaćanju.

“U slučaju neplaćanja tri mjesečne rate, ugovor o odgođenom plaćanju se smatra raskinutim, preostali dug dospijeva u cijelosti za naplatu, a dužnik gubi pravo na otpis kamata. Na Javni poziv se ne mogu prijaviti dužnici protiv kojih grad vodi sudski postupak za naplatu duga, ali imaju mogućnost da zaključe sporazum o sudskom poravnanju”, kazali su u Gradskoj upravi.

Prema posljednjim podacima, više desetina korisnika gradskih prostorija, po osnovu neplaćenog PDV-a duguje 1,15 miliona KM.

“Već duži niz godina brojni korisnici gradskih prostora, koji su im dodijeljeni na besplatno korišćenje, suočavaju se sa velikim računima za PDV, koji je grad u njihovo ime uredno uplaćivao prema Upravi za indirektno oporezivanje. Korisnici tih prostora gradu su trebali taj iznos naknadno da refundiraju, međutim, veliki broj njih nije to radio, što je, na kraju, dovelo do velikih zaostalih dugovanja”, objasnili su u Gradskoj upravi. Promijenjen sistem izdavanja

Gradska administracija je promijenila sistem izdavanja gradskih prostora u pokušaju da smanji obaveze na osnovu velikih računa PDV-a i tako omogući normalan rad desetinama organizacija i udruženja od opšteg interesa, koje ih sada koriste.

“Svi korisnici besplatnih prostora sada potpisuju nove ugovore pod izmijenjenim uslovima, nakon čega će im biti znatno smanjena izdvajanja za PDV”, rekli su u Gradskoj upravi.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Nevena Bunić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Međunarodno priznati IT kursevi