Banjaluka: Đaci ne mogu da kupe mjesečne karte kao i do sada (Video)

Objavljeno: 12. 10. 2016

Umjesto mjesečne karte, Sara Ćetojević iz Laktaša na šalteru dobila je “ne”. Prevoznici više ne prihvataju uobičajene potvrde o statusu učenika, pa su se i njeni drugari našli u istom problemu.

“Ja sam došla sa potvrdom koju sam lično napisala svojom rukom i oni su rekli da to ne prihvataju i da mora biti kucana potvrda sa pečatom škole”, kaže Sara Ćetojević, učenica Ekonomske škole.

Potvrde imaju i potpis i pečat škole, ali prevoznici ipak sumnjaju u njihovu vjerodostojnost. U Ekonomskoj školi ne pamte takvu gužvu u sekretarijatu niti vide razlog za komplikacijama.

“ Zato što tu stoji potpis odgovorne osobe i pečat škole.Vi ovdje vidite da su potvrde maltene identične. Da li je ime i prezime napisano rukom ili štampano ja ne vidim tu problem. Naše potvrde ne vraćaju ni za zdravstveno osiguranje, niti za stipendije, za vize,gdje djeci treba, a gdje se radi o daleko većim iznosima”, kaže Nada Vulić, direktor Ekonomske škole Banjaluka.

U Udruženju prevoznika i te kako vide razlog. Zbog brojnih malverzacija odlučili su malo postrožiti prodaju đačkih mjesečnih karata. Bilo je slučajeva u kojima su pojedinci kupovali takve karte,a odavno su završili školu, kažu u Udruženju.

“ Mi smo još od 15.avgusta, putem Ministarstva prosvjete obavijestili da ćemo to raditi i blagovremeno preko prodajnih mjesta učenicima rekli da za mjesec oktobar moraju pribaviti te potvrde. Međutim,od škole do škole, neku su to ispoštovale,neke opstruisale,neke izbjegavale”, kaže Goran Starčević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja prevoznika RS.

U Ministarstvu prosvjete i kulture kažu da nisu uputili školama nikakav dopis u vezi sa navedenim potvrdama, niti su se prevoznici obraćali Ministarstvu u vezi s tim.

“Pravilnikom o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije i evidencije i obrascima javnih isprava u srednjoj školi propisana je potvrda o redovnom pohađanju nastave koju škola izdaje redovnim učenicima,ali ne i način popunjavanja potvrde2, navode iz Ministarstva.

U Udruženju navode da su sve škole ipak počele da izdaju štampane potvrde, što bi trebalo da znači da će đaci ubuduće moći da kupe karte.

Izvor: Atv

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi