Banjalučki neurolozi zadivili svijet: Nagrađeni za nesebičan trud i akcije

Objavljeno: 19. 10. 2016

Banjalučki neurolozi i ljudi svjesni toga koliko je ALS (amiotrofična lateralna skleroza) opaka rijetka bolest, nagrađeni su za nesebičan trud i akcije kroz Udruženje oboljelih od ALS Republike Srpske.

Naime, 29. septembra ova grupa stručnjaka, na čelu sa načelnicom neurologije na UKCRS u Banjaluci, Aleksandrom Dominović Kovačević, dobila je poziv za priključivanje Svjetskoj alijansi udruženja oboljelih od ALS, bolesti od koje pati i čuveni fizičar Stiven Hoking i od koje je umrla Jadranka Stojaković.

“Isplatio nam se višemjesečni trud i svjetska alijansa prepoznala je naše napore i namjere. Ovo je izuzetna čast i trudićemo se da opravdamo epitet članice Svjetske alijanse, jer nju čine samo ona udruženja koja su dala pozamašan doprinos širenju svesti o ovoj podmukloj bolesti”, kaže za “Novosti” Aleksandra Dominović Kovačević.

“Za samo nekoliko mjeseci uradili smo toliko da se naša priča čula i do SAD. Organizovali smo humanitarni koncert, prikupili sredstva za kupovinu šest NIV aparata (aparat koji obolelima u odmaklim fazama olakšava disanje), istupili pred institucije…

U RS je registrovano 36 oboljelih u svim fazama bolesti, od kojih najmlađi oboljeli ima tek 38 godina, a obolio je u 36.

Nažalost, pravila nema. Oboljeti mogu i stari i mladi. To je jedna od najstrašnijih i najsurovijih bolesti, jer se ne zna šta je uzrok njenog nastanka, a samim tim ne postoji ni adekvatno liječenje. Svaka terapija je, u stvari, da se ublaži niz simptoma koje bolest uzrokuje”, kaže sagovornica.

Jedini lijek koji je odobren od Svjetske zdravstvene asocijacije (FDA) je “riluzol” koji ublažava simptome oboljelog.

“Uspjeli smo preko udruženja i naše klinike da se izborimo da oboljeli preko Fonda zdravstvenog osiguranja mogu nabaviti lijek. Inače, njegova komercijalna cijena je između 500 i 600 KM za mjesečnu dozu.

I u tom smislu, u odnosu na region, učinili smo iskorak naprijed, s obzirom na to da, recimo u Srbiji, Fond pokriva samo dio cene, dok u Hrvatskoj oboljeli sami moraju da ga kupe.

Među oboljelima, kao i aktivnim članovima udruženja je i načelnik stomatologije u banjalučkom Domu zdravlja Zoran Gvozden. Želimo da svakom obolelom omogućimo dostojanstven život.

Zoran je, nakon što je uvidio da mu slabe mišići ruku, shvatio da neće moći više da radi posao stomatologa, i bio je spreman da završi karijeru. Međutim, njegove kolege pokazale su izuzetnu solidarnost i postavile ga za načelnika stomatologije. Upravo to je ono što je jedan od ciljeva, da u ljudima probudimo svijest, ali i solidarnost, da svaki oboljeli dobije novu šansu za život, život vrijedan dostojanstva”, zaključila je Aleksandra Dominović Kovačević.

Izvor: Novosti.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi