Banjalučka firma “Ekvator“ uzela od Inspektorata RS 10 miliona KM za objekte bez građevinske dozvole

Objavljeno: 10. 10. 2016 u 18:19h

Banjalučka firma „Ekvator“ Đorđa Davidovića nije izvršila dodatne radove na 10 miliona KM vrijednoj zgradi u fabričkom krugu „Incela“ koju su prodali Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS jer nisu imali građevinske dozvole, ocijenila su danas dva vještaka građevinske struke na nastavku ročišta u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Inspektorat RS tužio je firmu „Ekvator“ zbog neizvršavanja radova u vrijednosti od 180 hiljada KM na kupljenoj zgradi u krugu Incela, u kojoj su 3.000 kvadratnih metara poslovnog prostora 2010. godine platili blizu 10 miliona KM.

Kompanija „Ekvator“ bila je dužna da nabavi i ugradi kliznu kapiju i rampu na parkingu, sanira postojeće saobraćajnice i trotoare, ugradi elektro instalacija rasvjete i video nadzora, izmjesti transformator i razvodni ormar i slično, navode u Inspektoratu.

Vještak građevinske struke Jovan Vuksan rekao je na ročištu da sporni radovi nisu mogli biti izvedeni zbog nedostatka građevinske dozvole, a njihova nabavka je bila u nadležnosti poslovne zone Incel.

„Radovi na kraju jesu urađeni, ali dokumentaciju nisam vidio“, navodi Vuksan.

Drugi vještak građevinske struke Milan Subotić potvrdio je takođe da je većina radova u međuvremenu izvedena, a da se ostatak nije mogao uraditi upravo zbog nedostatka dozvole.

Ostalo je nejasno kako je Inspektorat odlučio da potroši milione maraka poreskih obveznika na objekat koji nema pristupnog puta, kapije i izvršenih ostalih dodatnih radova, a za koje izvođač nije ni imao potrebne dozvole.

Prvobitna potraživanja od 180 hiljada KM Inspektorat je umanjio za 128 hiljada KM, koliko su koštali naknadno izvedeni radovi, ali je ostalo sporno potraživanje zatezne kamata od blizu 80 hiljada KM, što je znatno više od samog ostatka duga od oko 50 hiljada KM.

Na ročištu je utvrđeno da je „Ekvator“ u međuvremenu izveo većinu radova i dug smanjio na oko 50 hiljada KM. Međutim, „Ekvator“ između ostalog spori utvrđivanje zatezne kamate koja je tokom godina dosegla skoro skoro 80 hiljada KM.

Advokat „Ekvatora“ Dejan Miletić tvrdi da je samim ugovorom dogovorena kvadratura poslovnog prostora i cijena po kvadratu, ali da specifikacija radova nema.

„Najveći dio radova za koje se tereti Ekvator je izvršio naknadno. Kasnio je sa izvođenjem tih radova, ali ih je izvršio. Imam prigovor za kamatu, jer se ona ne može obračunavati na vrijednost tih izvršenih radova već se ugovaraju penali za kašnjenje“, navodi Miletić za CAPITAL, te dodaje da u samom ugovoru nije pronašao obavezu tuženog da te radove uopšte izvrši.

Borislav Jeličić iz Pravobranilaštva Republike Srpske naveo je da je namjera bila zaključiti poravnanje sa Ekvatorom, ali Republička Uprava za inspekcijske poslove nije pristala na to.

„Smatram da je poravnanje najbolji način za rješavanje sporova, da ne bude samo određen iznos već da se taj iznos i naplati jer imamo dosta presuda koje ne možemo naplatiti, ni od fizičkih ni od pravnih lica. Vidjećemo kada se donese presuda da li su bili u pravu“, govori Jeličić.

Presuda u ovom slučaju biće donesena u roku od 30 dana.

Spornu zgradu Inspektorat je kupio 2010. godine od Ekvatora, plativši tri hiljade kvadrata skoro 10 miliona KM. Osim kašnjenja u izvođenju radova, Ekvator nije platio ni 32 hiljade KM, koje je Inspektorat u međuvremenu potrošio na zakup prostora u kome je radio.

Izvor: Capital.ba

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Praksa za novinare

Međunarodno priznati IT kursevi