Tim stručnjaka u UKC RS oslobađa bolesnike dijaliznih aparata

Objavljeno: 24. 10. 2017 u 10:04h

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS će do kraja ove godine biti izvedena 30. transplantacija bubrega, a koliko je ona značajna, svjedoče pacijenti koji na dijalizu idu i po 30 godina, te ističu da ih jedino transplantacija oslobađa vezanosti za aparate.

“To je potpuno nov način života jer postajete nov čovjek, niste više vezani za dijalizne tretmane i  aparat i pijete samo lijekove”, istakli su u Udruženju dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika.

Prema njihovim riječima, transplantacija se, osim što poboljšava kvalitet života pacijenta, isplati i u ekonomskom smislu.

“Jedan tretman dijalize košta 205 KM, što iznosi preko 30.000 KM godišnje, a za tri godine dijaliziranja jednog bubrežnog bolesnika Fond može transplantirati jednog pacijenta”, kazali su u Udruženju.

Dragan Rakanović, šef tima za transplantaciju bubrega u UKC RS, kazao je da, osim ekonomske isplativosti za Fond, transplantacija znatno poboljšava kvalitet života pacijenata koji su vezani za dijalizu.

“Čovjek koji ide na dijalizu ne može da planira ništa, ne može da ode na more niti na drugi put jer je vezan za aparat, a ako ne ode na dijalizu, za 10-15 dana može umrijeti”, rekao je za “Nezavisne” Rakanović i dodao da je UKC RS sa Vojnomedicinskom akademijom (VMA) Beograd potpisao ugovor o saradnji kojim se predviđa edukacija koja traje prvih 30 transplantacija.

Prema njegovim riječima, od 2010. godine do sada je na UKC RS izvršeno 28 transplantacija, sljedeće sedmice će biti 29, a do kraja godine se očekuje da će biti obavljena i 30. transplantacija.

Naveo je da tim UKC RS transplantaciju bubrega najvećim dijelom obavlja samostalno, ali pod nadzorom i uz konsultacije sa kolegama sa VMA.

“Anesteziološki tim je osposobljen već nakon prve dvije transplantacije, nefrološki i urološki tim takođe rade dosta samostalno, a nešto malo više pod nadzorom rade vaskularni hirurzi”, pojasnio je Rakanović.

Za ovaj proces je, kako kaže, potreban tim od najmanje 30 stručnjaka, a UKC RS transplantaciju obavlja sa živih srodnika, odnosno oni su donori organa.

Sama priprema je, pojašnjava, komplikovana i traje od tri do šest mjeseci.

“Od same pripreme i zahvata značajniji je postoperativni tok, koji traje u prosjeku od 10 do 15 dana, koliko pacijent provede u bolnici jer postoji mnogo komplikacija koje se mogu desiti od samog toka oporavka do odbacivanja organa”, rekao je Rakanović.

Dodao je da se na UKC RS godišnje  izvede četiri-pet transplantacija bubrega.

Izvor: Nezavisne / Autor: Bojana Živanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/tim-strucnjaka-u-ukc-rs-oslobada-bolesnike-dijaliznih-aparata/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])