Po uzoru na metropole: U Banjaluci će se proizvoditi organska hrana između stambenih objekata

Objavljeno: 24. 10. 2017 u 10:33h

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci osniva poljoprivrednu zadrugu u okviru projekta “Urbana poljoprivreda” koji će se baviti organskom proizvodnjom jagodičastog voća i povrća te meda.

Planirano je zapošljavanje 100 osoba, a uzgoj povrća će se vršiti u gradu, po uzoru na evropske i svjetske metropole.

Planirana je proizvodnja malina, kupina, jagoda i plastenička proizvodnja povrća i pčelarstva. Plasman proizvedenih količina je osiguran ugovorom s hladnjačama. Ciljna populacija su mladi od 18 do 35 godina.

Projekt finansira Evropska unija, a implementira ga Međunarodna organizacija rada -ILO. Partnerske organizacije su Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Grad Banjaluka, Caritas Švicarske iz Sarajeva te nekoliko poljoprivrednih preduzeća.

“Ovaj projekt predstavlja prvi program uvođenja komercijalne certificirane organske proizvodnje jagodičastog voća i povrća u RS-u. Projekt ima ekonomski i socijalni značaj jer je planirano da se 100 osoba skine sa Zavoda za zapošljavanje i registriraju se kao komercijalna poljoprivredna gazdinstva. Blizu 20 korisnika će imati proizvodnju na oglednom dobru u Motikama, a 85 korisnika će imati proizvodnju na vlastitom zemljištu”, navodi se u Zahtjevu za dodjelu prostorija koji je fakultet uputio Gradu Banjaluka.

Zadruga bi trebala biti smještena u zgradi u ulici Motike kod broja 439. Riječ je o prostoru od 126,89 metara kvadratnih po cijeni od 44,41 KM mjesečno. U ovim prostorijama bit će, između ostalog, smještene radionice za košnice i druge pčelarske proizvode, sortirnica i pakirnica te hladna soba za pripremni smještaj proizvoda do isporuke.

Kako je saopšteno ranije s banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta, osnovna karakteristika Urbane poljoprivrede je lokalna proizvodnja hrane za lokalnu upotrebu – koncept koji osigurava: zapošljavanje stanovništva, kultivaciju gradskih i prigradskih površina, više hrane i zdraviju ishranu, povećanje ekonomske moći grada i stanovnika te jače veze među stanovnicima.

Tipičan način proizvodnje u urbanoj poljoprivredi je biointenzivna metoda kojom se na ograničenim površinama proizvode velike količine organske hrane.

U evropskim gradovima lokalne vlasti često podržavaju ovakve inicijative. Primjera radi, u Londonu je samo 2008. godine otvoreno blizu 1.500 lokacija za uzgajanje povrća, a u Parizu je 2013. pokrenuto petnaestak projekata urbane poljoprivrede jer je interes stanovnika da se bave ovom aktivnošću ogroman, kao i potražnja za tom vrstom hrane. Uzgoj se vrši čak i na krovovima zgrada.

Izvor: klix.ba / Autor: M. N.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/po-uzoru-na-metropole-u-banjaluci-ce-se-proizvoditi-organska-hrana-izmedu-stambenih-objekata/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot