Banjaluka dobila sertifikat o energetskoj efikasnosti

Objavljeno: 23. 10. 2017 u 15:44h

Grad Banjaluka predstavio je danas sertifikat o energetskoj efikasnosti, koji je ova lokalna zajednica kao prva u Srpskoj dobila od Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Načelnik gradskog Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao tokom manifestacije “Energetski dani”, da je Banjaluka sertifikat dobila na osnovu energetskog pregleda zgrade Gradske uprave, kojim je utvrđen način korištenja energije, te sistemi i mjesta na kojima su veliki gubici energije, saopšteno je iz Gradske uprave.

“Na osnovu utvrđenih gubitaka, predložene su mjere za racionalnije korištenje energije, povećanje energetske efikasnosti, ali i poboljšanje nivoa komfora u samom objektu”, rekao je Bilčar.

On je istakao kako je Gradska uprava željela da bude primjer kako svojim građanima tako i onim izvan Banjaluke.

Danas je sertifikat postavljen na svim ulazima u zgradu Gradske uprave.

Povodom manifestacije “Energetski dani”, grad je u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija /UNDP/ organizovao i edukativnu radionicu u Osnovnoj školi “Ivo Andrić”.

Djeci je na kreativan i zabavan način, profesor Atom, kojeg glumi Duško Mazalica, ukazao na značaj o energetskoj efikasnosti, koja doprinosi unapređenju kvaliteta života uz ostvarenje energetskih ušteda i smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

“Ove godine, ciljna grupa bili su nam učenici osnovnih škola, jer su upravo oni najotvoreniji prema prihvatanju novih ideja, tehnologija, ali i kvalitetnijeg i zdravijeg načina života. Nadamo se da će energetska efikasnost postati dio života budućih generacija”, naveo je Bilčar.

On je podsjetio da su prošlogodišnji “Energetski dani” održani u decembru u banjalučkim vrtićima.

Poslije radionice, djeci su podijeljenje majice sa logom energetskih dana, bojanke “Eko zeko, bojice”, kao i memori igre sa ilustracijama u vezi sa pojmom energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Gradska uprava uradila je i kratke brošure i promotivne materijale za građane u vezi sa zakonskom regulativom iz oblasti energetske efikasnosti, ali i savjete za uštedu i povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvu koji se mogu preuzeti ispred prijemne kancelarije, te u elektronskoj verziji na zvaničnoj internet stranici grada.

“Energetski dani” su rezultat sporazuma gradonačelnika, koji je grad Banjaluka potpisao 2010. godine i jedan su od načina kojim se želi skrenuti pažnja na značaj energetske efikasnosti u zgradama, industriji i transportu da se ojača svijest građana o održivoj energiji i energetskoj efikasnosti, ali i zaštiti životne sredine.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-dobila-sertifikat-o-energetskoj-efikasnosti/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot