Jedan od banjalučkih bulevara biće nazvan po patrijarhu Pavlu

Objavljeno: 22. 10. 2017 u 12:34h

Jedna od najznačajnijih ličnosti u modernoj istoriji srpskog naroda, patrijarh Pavle, uskoro bi trebalo da dobije ulicu u Banjaluci.

Na sljedećoj sjednici Skupštine grada, koja će biti održana 30. oktobra, odbornici će razmatrati prijedlog da jedna ulica u mjesnoj zajednici Ada u naselju „Novi Borik“, ponese ime Bulevar patrijarha Pavla.

Prijedlog da bulevar u jednom od najmlađih banjalučkih naselja ponese naziv po patrijarhu Pavlu dala je gradska Komisija za pripremu imena naselja, ulica i trgova.

Patrijarh srpski, gospodin Pavle, rođen je kao Gojko Stojčević 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci, opština Donji Miholjac u Austrougarskoj, danas Hrvatska.

Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, a šestorazrednu bogosloviju u Sarajevu.

U Beograd je došao 1936. godine gdje je i završio Bogoslovski fakultet.

Za episkopa raško-prizerenskog izabran je 1957. godine.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990. godine. Patrijarh Pavle je preminuo u Beogradu 15. novembra 2009. godine, a sahranjen je, prema vlastitoj želji, u manastiru Rakovica u Beogradu.

Uz patrijarha Pavla, u Banjaluci bi ulice trebalo da dobiju i učesnici Odbrambeno-otadžbisnkog rata Saša Gvozden i Draženko Živković, te književnik Jovan Babić.

Izvor: Banjalučanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/jedan-od-banjaluckih-bulevara-bice-nazvan-po-patrijarhu-pavlu/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])