Problemi mještana mjesne zajednice Obilićevo dva: Dio Potoka i dalje sanja vodu

Objavljeno: 21. 10. 2017 u 13:29h

Veliki broj mještana ulice Pere Drljače u naselju Potok, čija domaćinstva se nalaze na nešto više od dva kilometra od centra grada, i ovu zimu dočekuje bez vode, što posebno otežava život porodicama sa djecom i starijim ljudima.

Uprkos tome što sa ovim problemom mnogi od njih kubure već tri godine, poručuju da se na tako teške uslove nikako ne mogu priviknuti.

Ističu da ne znaju da li je teže onima koji su nakon bujičnih poplava 2014. godine ostali bez vode ili onima koji je nikada nisu ni imali.

Ipak, nadu da će njihov problem biti riješen daje im primjer komšija u centralnom dijelu ulice Pere Drljače, nakon broja sedam, koji su bez vode bili sve do ove godine.

“Tri godine smo se mučili bez vode, ali smo prošlog mjeseca priključeni na mrežu. Međutim, iznad moje ima mnogo kuća koje, nažalost, i dalje nemaju “česmovaču”” – rekla je mještanka Merima Hairić.

Samo 200 metara iznad kuće Hairićeve nalazi se domaćinstvo Silvane Kučuk koja kaže da se muči od kada im je presušio prirodni izvor u dvorištu.

“Nikada nismo imali gradsku vodu iako je nadležna komisija prije nekoliko godina zaključila da je moguće dovesti vodu uz pomoć adekvatnih pumpi” – kazala j Silvana Kučuk i dodala da vodu za piće moraju kupovati ili donositi u kanisterima.

Da vodom nije snabdjevena cijela ulica Pere Drljače potvrdili su i u Savjetu mjesne zajednice Obilićevo dva, pri kojoj je naselje Potok.

“Riješena je prva trećina ulice Pere Drljače i ona je uredno snabdjevena vodom, a u drugoj trećini su ugrađene instalacije, ali sva domaćinstva nisu priključena. Međutim, u trećem dijelu, odnosno u tih posljednjih 200 metara ulice, ništa nije urađeno, ali biće u planu za sljedeću godinu” – kazao je član Savjeta MZ Obilićevo dva Gavro Ristić.

Slična situacija je u još tri ulice ovog dijela Obilićeva, a riječ je o ulici Starčevica, te ulicama Ustanički put i Orlovački put.

“U Ustaničkom putu osam kuća nema vodu, dok u ulici Orlovački put ima dvadesetak kuća bez vode” – kaže Ristić.

Stanovnik ulice Starčevica Gojko Dubravac kaže da vodu nikada nisu imali.

“Evo mreža je stigla do jedne tačke, koja se nalazi na oko 300 metara od početnog čvora, iako je projektovano da to bude još nekoliko stotina metara dublje u ulici. Zbog toga je ostalo još oko 25 kuća bez vode” – tvrdi Dubravac.

Iz “Vodovoda” su saopštili da vodovodna mreža nije izgrađena u cijeloj ulici Pere Drljače, zato što se određeni objekti, tačnije njih 50, nalazi iznad zone snabdijevanja vodom.

“To znači da se zbog svog visinskog položaja ne mogu vodom snabdijevati sa postojećeg sistema, već bi morao biti izgrađen poseban sistem, a to podrazumijeva gradnju rezervoara i formiranje nove zone” – naveli su iz “Vodovoda”.

Objašnjavaju da u ulici Pere Drljače do 2014. godine nije bila izgrađena gradska vodovodna mreža, te da je nakon poplava 2014. godine izgrađena mreža i buster stanica.

“Radovi na mreži su završeni 2016. godine, a u funkciju su pušteni ove godine. Razlog su nedostaci koje izvođač nije bio otklonio, te mreža stoga nije mogla biti predata “Vodovodu” na upravljanje” – istakli su iz ovog preduzeća.

Iz “Vodovoda” su apelovali na potrošače iz naselja Potok, ali i svih ostalih naselja koja imaju ispunjene sve uslove za priključenje na gradsku vodovodnu mrežu da to i učine. Razlog za to je njihov slab odziv.

“U naselju Potok se očekuju 64 nova priključka, ali su do sada podnesena samo 24 zahtjeva” – istakli su u “Vodovodu”.

Prioriteti

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Obilićevo dva Darko Milaković rekao je da je svjestan problema u naselju Potok, te da aktivno rade na njegovom rješavanju.

“Trenutno je najveći prioritet Zeleni most, a izgradnja vodovodne mreže u ulicama koje se nalaze u naselju Potok biće u planu za sljedeću godinu” – naglasio je Milaković.

Dijelovi ulica koje imaju problema sa snabdijevanjem vodom

  • Ulica Pere Drljače
  • Ustanički put
  • Orlovački put
  • Ulica Starčevica

Izvor: Glassrpske/Jovan Škrbić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/problemi-mjestana-mjesne-zajednice-obilicevo-dva-dio-potoka-i-dalje-sanja-vodu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot