Nasilne djevojčice mogu biti krivično gonjene

Objavljeno: 21. 10. 2017 u 09:25h

Djevojčice koje su u Banjaluci pretukle vršnjakinju mogu biti krivično gonjene s obzirom na to da su napunile 14 godina, a kako će se postupiti u njihovom slučaju znaće se kad budu saslušane.

“Protiv svih lica starijih od 14 godina može se pokrenuti krivični postupak u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima, a lica mlađa od tih godina nisu krivično odgovorna”, kazala je za “Nezavisne” Maja Đaković-Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Ona je navela da je tužilac za maloljetnike Okružnog javnog tužilaštva obaviješten o događaju koji se dogodio u večernjim časovima 14. oktobra, kada su četiri maloljetnice fizički napale i nanijele povrede četrnaestogodišnjakinji, te je dao uputstva policijskim službenicima za dalje postupanje.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka još nije zaprimilo izvještaj u vezi s predmetnim krivičnim događajem. Maloljetnice će biti saslušane u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, a nakon podnošenja izvještaja biće preduzete i druge potrebne istražne radnje, te donesena odluka u skladu sa zakonom”, kaže Đaković-Vidovićeva.

Ono što je otežavajuća okolnost po maloljetne nasilnice je da se u novom Krivičnom zakoniku RS navodi da će onaj ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

Ako to bude učinjeno primjenom sile, prijetnje ili na drugi nedozvoljen način, te bude nanesena velika bol ili teška patnja, biće kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Izvor: Nezavisne/Nikola Vidačković

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nasilne-djevojcice-mogu-biti-krivicno-gonjene/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot