Najljepša banjalučka bašta propada već 20 godina (Foto)

Objavljeno: 20. 10. 2017 u 16:59h

Nekada najživlje mjesto u Banjaluci, na kom su se okupljali srednjoškolci i zaljubljeni parovi, danas je zapuštena ruševina, puna smeća, pored koje je čak opasno i prolaziti.

“Uvijek je bilo puno mladih, dece i parova, jer se znalo da svi tu idemo. Radio je kafić sa velikom baštom i zvao se „Kula“. Teško je bilo naći slobodno mjesto, pa smo čekali da neko ustane, ili smo jednostavno stajali kraj ograde i uživali u pogledu. Definitivno je to bilo najljepše mjesto u gradu”, ovako se stare dobre kule na Kastelu sjeća Banjalučanin Siniša Perić.

Djevojke je, kaže, obavezno vodio na kulu, jer nije bilo romantičnijeg pogleda na Vrbas.

“Samo lijepe uspomene nosim sa tog mjesta, a vjerujem i svi ostali stariji Banjalučani. Sramota je što sada ovako izgleda”, dodaje on.

Od svega ovoga sada je ostao stari šank, prašina, gomila smeća i obrušene cigle. Kafić „Kula“ zatvoren je pred kraj 90-ih, kada je ovaj dio tvrđave pušten da propada.

Krov je u fazi raspada, staze su oronule, a sve je zaraslo u travu i živicu, tako da ne treba biti stručnjak da bi vidjeli kako ovom dijelu Kastela, prije bilo kakve ponovne upotrebe, treba rekonstrukcija.

I tako dok se stariji Banjalučani sa osmehom prisećaju terase na Kastelu, ovi mlađi nisu imali priliku ni da grade uspomene, jer se na čuvenu kulu sada opasno i penjati.

“Stavili su nadležni Kastel u turističku ponudu, stavili i na grb grada, na razglednice, ali izgleda nisu na spisak stvari koje treba obnoviti. Ne znam kako se uspjelo desiti da se najveselije i najljepše mjesto pretvori u smetljište i ko je odgovoran za to”, pita se Goran, koji je upravo u kafiću „Kula“ radio kao konobar prije 20 godina.

Isto to pitaju se i mnogi građani, a mi smo upravo to pitali Gradsku upravu i Banski dvor, kome je tvrđava Kastel data na upravljanje.

Međutim, nismo uspjeli dobiti odgovore na pitanja ko odlučuje kada i kako će se rekonstruisati tvrđava, niti da li je u planu obnavljanje čuvene kule.

Ipak se nešto radi

Nakon obnove jednog dijela Kastela, na red je došla kula na ulazu, koja je izgorjela u požaru 2013. godine. Kako je planirano, prvi dio radova izvodiće se ove godine, sve bi trebalo biti gotovo na proljeće, a koštaće oko 43.000 KM. Iako nismo dobili odgovore od Grada šta je sljedeće na red za renoviranje, možda postoji mogućnost da to bude upravo druga kula, što bi obradovalo brojne građane.

Izvor: blic.rs / Autor: Tanja Vukomanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najljepsa-banjalucka-basta-propada-vec-20-godina-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot