Bolnički dani lakši u modernim sobama

Objavljeno: 20. 10. 2017 u 14:54h

Nove sobe sa maksimalno dva kreveta i savremena kupatila umjesto oronulih prostorija u zgradi staroj skoro pola vijeka i te kako će olakšati boravak plućnim bolesnicima, ali i zaposlenima u Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Pulmologija, koja svakodnevno vrvi od pacijenata iz cijele Srpske, preseliće iz centra Banjaluke u novi savremeni prostor u Centralnom medicinskom bloku UKC-a u naselju Paprikovac. Ostalo je samo pitanje dana kada će ova klinika osvanuti na novoj adresi, jer se završni radovi privode kraju.

Jedan od sedamdesetak pacijenata, koliko je trenutno smješteno u ovoj klinici, je i Siniša Gavrić iz Sarajeva. Kaže da ovih dana ljepšu vijest nije čuo, jer se za desetak dana boravka u ovoj ustanovi nije imao gdje pošteno ni istuširati.

“Za vikend sam otišao u jedan hotel kako bih se istuširao. Ovdje nisam imao gdje, jer samo u jednom kupatilu ima tople vode. Divim se ljudima koji ovdje svakodnevno rade i borave, jer su uslovi jako loši”, kazao je Gavrić.

Dodao je da se iz toaleta, kojih ima samo četiri na 80 kreveta, neprijatan miris širi do soba.

Načelnik Klinike za plućne bolesti Marinko Vučić istakao je da je zgrada, gdje je trenutno smještena klinika, napravljena poslije zemljotresa.

“Preseljenjem u novu zgradu dobićemo novi prostor i kvalitet, koji će najviše osjetiti pacijenti”, kazao je Vučić.

Dodao je da su sobe u zgradi gdje su trenutno smješteni, šestokrevetne, tako da teški i manje teški slučajevi oboljelih zajedno leže, a preseljenjem će problemi manjka toaleta i kupatila, kao i dotrajalog krova, koji prokišnjava, postati prošlost.

Prema njegovim riječima, na četvrtom spratu zgrade na Paprikovcu oko 60 kreveta biće raspoređeno u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama. Svaka soba ima sopstveni sanitarni čvor sa tušem i uređaj za poziv sestre te svim instalacijama za priključenje medicinskih aparata.

Projekat vrijedan 84 miliona evra

Rekonstrukcija i opremanje Centralnog medicinskog bloka UKC RS podrazumijeva sanaciju oko 41.000 metara kvadratnih i izgradnju novog sjevernog krila površine oko 17.000 metara kvadratnih. Kompletni radovi trebalo bi da budu završeni polovinom 2018, a riječ je o projektu Vlade RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite vrijednom 84 miliona evra.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/bolnicki-dani-laksi-u-modernim-sobama/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot