Maloljetnicama koje su pretukle djevojčicu prijeti i do pet godina zatvora

Objavljeno: 19. 10. 2017 u 09:52h

Banjalučka policija identifikovala je maloljetnice koje su u centru grada vrijeđale, a zatim brutalno pretukle četrnaestogodišnjakinju i sve to snimile telefonom.

Kako “EuroBlic” nezvanično saznaje motiv napada koji je šokirao region je ljubomora i svađa oko jednog momka. Zbog toga su se mjesecima preko društvenih mreža prepucavali žrtva i jedna od djevojaka koje su je napale. Prvi incident između njih desio se u petak kada su se one srele u gradu i sukobile, da bi zatim u subotu ta djevojka pozvala žrtvu da se nađu u haustoru i to riješe.

Žrtva je došla sama, a nije ni slutila da će ta djevojka dovesti drugarice, i tada je došlo do ove tuče.

U Policijskoj upravi Banjaluka su rekli da im je u utorak prijavljen napad i isti dan inspektori su identifikovali djevojčice koje se vide na snimku.

“O svemu je obaviješten tužilac za maloljetnike banjalučkog tužilaštva, pod čijim nadzorom će se preduzimati dalji koraci u ovom slučaju. One se za sada sumnjiče da su počinile krivično djelo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće ponašanje”, rečeno je u policiji.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da ovaj slučaj policiji nije prijavila pretučena djevojka, niti njeni roditelji već su za njega saznali preko medija.

“Jedan banjalučki portal je u utorak dobio snimak na kojem se vidi napad i to je proslijeđeno policiji. Oni su ekspresno reagovali i pronašli pretučenu djevojku, ali i napadače”, istakao je sagovornik.

Prema našem izvoru nije riječ o problematičnoj djeci koja su i ranije imala probleme sa zakonom.

“Ove što su napale djevojku su uspješne sportistikinje i do sada nisu pravile slične probleme”, rekao je izvor iz istrage.

Na snimku koji se za samo jedno veče proširio u cijelom regionu vidi se kako pet djevojaka nasrću na žrtvu, udaraju je rukama, vrijeđaju i šutiraju nogama. Kada je djevojčica pala na zemlju nastavili su je udarati a zatim se čuje kako jedna od njih govori „Klekni, izvini se, poljubi mi đon“, dok se  ostale smiju.

Žrtva je na početku odbijala da se izvine, a nasilnice su nastavile da je šutiraju i udaraju. Kada je djevojčica shvatila da neće prestati da je tuku i da nema nikog u blizini ko bi joj pomogao, ona se drhtavim glasom izvinjava i tu je kraj video snimka.

Psiholog Sonja Stančić kaže da kada se ovakve stvari dese tu se više ništa ne može uraditi, sem da se saniraju posljedice.

“Djetetu koje je pretučeno prvo treba zdravstveno pomoći, a zatim je tu i psihološki momenat i treba utvrditi kako je to na njega uticalo. Djeca koja su nanijele povrede će biti kažnjena, ali to ništa nije mijenja. Niti će to pomoći djetetu koje je nasilno, niti onom koje je žrtva”, kaže Stančićeva.

Ono što je bitno je sistemski djelovati, prema njenim riječima, to je od vaspitanja u porodici, pa kroz vrtić i obrazovni sistem da bi se ovakve stvari spriječile u budućnosti.

“U svakom sistemu je bilo nasilnih incidenata, to nije nešto nepoznato, ali ovakve brutalne stvari koje se rade samo da bi se snimilo i postavilo na društvene mreže je samo jedna varijacija tehničkog vremena gdje živimo”, rekla je Stančićeva i dodala da sada važi pravilo ako nije bilo na društvenim mrežama to kao da se nije ni desilo.

Kazne do pet godina zatvora

U policiji su rekli da će se prema maloljetnicima koje se sumnjiče da su pretukle djevojčicu (14) postupati u skladu sa zakonom o maloljetnicima. U novom Krivičnom zakoniku RS navodi se da će se, ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine. Ako se to učini primjenom sile, prijetnje ili na drugi nedozvoljen način, te se nanese velika bol ili teška patnja, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Izvor: blic.rs / Autor: Goran Obradović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/maloljetnicama-koje-su-pretukle-djevojcicu-prijeti-i-do-pet-godina-zatvora/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot