Iduće sedmice odluka o kreditu EBRD-a: Za “Eko-toplanu” 16 miliona KM

Objavljeno: 19. 10. 2017 u 20:11h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) iduće sedmice treba da donese odluku o odobravanju oko 16 miliona KM kredita za “Eko-toplanu”, čime bi konačno mogla da bude zaokružena investicija u novu toplanu, kazao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Prema njegovim riječima, to bi bio završetak aranžmana u vezi sa izgradnjom “Eko-toplane” Banjaluka.

“Ako postignemo saglasnost u svim detaljima, mogli bismo tražiti vanrednu sjednicu 1. novembra,  na kojoj bismo potpuno zaokružili finansiranje i projekat  nove toplane”, kazao je Radojičić.

Dodao je da je grad u novu “Eko-toplanu” do sada uložio 10 miliona KM, od predviđenih 15 miliona KM po ugovorima.

“Od toga su dva kredita u iznosima od tri i sedam miliona KM”, rekao je on.

Radojičić je dodao da su čelnici grada sa EBRD-om od početka razgovarali o kompletnom paket-aranžmanu.

“Ali pošto pregovori traju previše dugo, morali smo pratiti bar dio naše investicije, inače bi sve bilo zaustavljeno i do sada smo uspjeli da kroz dva kredita sa komercijalnim bankama uložimo 10 miliona KM i još nam nedostaje pet miliona  KM, što može da ugrozi završetak investicije”, kazao je Radojičić.

Istakao je da se mora obezbijediti tih pet miliona KM investicije da bi “Eko-toplana” bila završena i da bi tokom ove zime bila u funkciji.

“Ako bismo ušli u kredit sa EBRD-om, zatvorili bismo dva komercijalna kredita i sredstva koja nam nedostaju za investiciju i ostalo bi nešto sredstava koja su za obrt, odnosno za nabavku energenta”, rekao je Radojičić i dodao da bi rok otplate bio 15 godina.

Prema njegovim riječima, EBRD bi išao u refinansiranje kompletnog iznosa od oko 16 miliona KM. Dodao je da bi na vanrednoj sjednici pokušali završiti i restrukturisanje duga stare “Toplane”.

“Time bismo imali definisane javne finansije kada je riječ o najvećim problemima za narednih deset godina”,  kazao je Radojičić.

Šesnaesta sjednica Skupštine grada biće održana 30. oktobra, na kojoj će odbornici razmatrati 47 tačaka dnevnog reda. Obiman dnevni red usloviće da 16. sjednica traje dva dana, a Kolegijum je utvrdio i termin eventualnog nastavka ove sjednice, a to je 6. novembar.

Kolegijum Skupštine grada je utvrdio i raspored zastupljenosti klubova odbornika i odborničkih grupa, zatim stranke koja nema osnovan klub ili odborničku grupu, te samostalnih odbornika u radnim tijelima Skupštine grada.

Izvor: Nezavisne/Dajana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/iduce-sedmice-odluka-o-kreditu-ebrd-a-za-eko-toplanu-16-miliona-km/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot