Od neimaštine gora bolest djece (Foto)

Objavljeno: 18. 10. 2017 u 11:03h

Siromaštvo koje nas prati ipak nije ništa u poređenju sa bolešću mojih dječaka, za čiji stabilan korak sam spremna preokrenuti cijeli svijet, kazala je juče Slađana Kostadinović iz Banjaluke, majka šestoro djece, od kojih Stefan (9) i Dario (7) boluju od teškog oblika mišićne distrofije.

Roditelji ne rade, a iako žive u teškim egzistencijalnim uslovima, na sve načine se bore da nekako olakšaju dane svojoj djeci.

Otac Duško je čak morao da napusti posao koji je jedva pronašao da bi bolesne sinove vozio na vježbe, jer je njihovo zdravlje najvažnije.

“Naša osmočlana porodica preživljava samo uz pomoć dječjeg dodatka i naknade za tuđu njegu i pomoć”, rekla je Slađana.

“Nezavisne” su ovoj porodici koja je živjela u još težim uslovima, bez primanja, već pomogle da pomoću dobrih ljudi dočekaju dane pod novim krovom, a juče smo ih posjetili povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva od kojeg se ova porodica svim snagama pokušava istrgnuti.

Taman kad im je život krenuo nabolje, a otac Duško pronašao zaposlenje, koraci njihovih dječaka postali su sve teži, pa su se posvetili isključivo brizi o njima i još četiri djevojčice.

Mali Kostadinovići, pored ozdravljenja braće, imaju još jednu veliku želju – desetak metara drva koja im već sada trebaju da ogriju kuću, “da ne cvokoću”.

“Kako preživljavamo – ni sama ne znam, ali vjerujte da samo razmišljamo o njima i tome kada će stariji sin na operaciju koja mu može produžiti hod za tri do pet godina. Već smo ih tri puta vodili u Italiju, a sada Stefan mora na operaciju i čekamo da nam jave kada će to biti”, ističe Slađana i dodaje da su prognoze ljekara za mlađeg Darija identične, te da i njega očekuje ista sudbina kao i brata, čiji su mišići velikom brzinom stradali.

Dok smo razgovarali sa majkom o teškom životu i neimaštini, Stefana su izdale nogice te je nasred kuće pokleknuo i pao.

Ovo, nažalost, nije jedina porodica koja se bori sa siromaštvom, praćenog i zdravstvenim ili drugim nedaćama.

Kako su nam rekli iz Crvenog krsta RS, iako nemaju precizan podatak koliko se tačno stanovništva nalazi u ekstremno teškim uslovima, iz godine u godinu povećava se broj onih koji traže usluge javne kuhinje.

“Zasad imamo pet javnih kuhinja, potreba za njima raste, iako nema naznaka da će se otvarati nove jer lokalne zajednice nemaju mogućnosti za to. U Banjaluci zasad ima 435 korisnika,  u Bijeljini 200, Bileći 63, te Vlasenici 50 korisnika”, kažu iz Crvenog krsta RS.

Crveni križ BiH obilježio je ovaj dan, te organizovao druženje za korisnike programa “Pomoć starim osobama preko 60 godina, nepokretnim, invalidnim i bolesnim osobama s ciljem poboljšanja uslova života”.

Istakli su da ni oni nemaju precizan podatak koliko je siromašnih građana, ali su istakli da je broj korisnika javne kuhinje u Kantonu Sarajevo 1.500 i u Mostaru oko 500, ali taj broj varira.

“Veliko siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i nepismenog stanovništva, nastali kao posljedice ratnih dešavanja i neodgovornog ponašanja političke elite, ugrožavaju bezbjednost BiH”, rekao je juče Duško Vejnović, predsjednik Udruženja nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjaluci na skupu “Ustani i digni svoj glas protiv siromaštva i nejednakosti”.

Istakao je da siromaštvo i socijalna nepravda mogu da ugroze bezbjednost svake zemlje, isto kao i vojna prijetnja, te pozvao političare da se ozbiljno pozabave ovom problematikom.

Ističe da prosječan građanin BiH preživljava sa dvije do pet KM dnevno i da je potrebno pokrenuti borbu protiv kriminala i korupcije, izraditi strategiju za sprečavanje siromaštva, zbog kojeg mnogi izvrše samoubistvo.

Natalia Kanem, izvršni direktor Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), rekla je da nejednakost danas nije samo pitanje onih koji imaju i onih koji nemaju, već pitanje onih koji mogu i onih koji ne mogu.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, 2015. godine u BiH je živjelo skoro 50.000 djece čiji roditelji nemaju dovoljno prihoda, dok je punoljetnih lica koja nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje bilo oko 178.000, od kojih je najviše građana preko 64 godine (41.316).

Novijih podataka o broju siromašnih u BiH juče nije bilo, ali sve duži redovi u javnim kuhinjama i sve češći apeli iz porodica koje traže osnovne namirnice slikovito govore o talasu siromaštva.

Izvor: Nezavisne / Autor: Ljiljana Radić / Foto: V. Tripić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/od-neimastine-gora-bolest-djece-foto/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot