Saznajte sve o građanskoj inicijativi „Banjalučka kritična masa“

Objavljeno: 17. 10. 2017 u 19:45h

„Banjalučka kritična masa“  formirana je 22. septembra tekuće godine.

Šta je Banjalučka kritična masa?

Banjalučka kritična masa je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji bicikla, promovisanja bicikla kao prevoznog sredstva, obrazovanja i informisanja biciklista i ostalih učesnika u saobraćaju, te zagovaranju unapređenja biciklističke infrastrukture.

Zbog čega je formirana BKM?

Činjenica je da je svakim danom u Banjaluci sve više biciklista, a da adekvatna infrastruktura skoro pa ne postoji i da su biciklisti kao učesnici u saobraćaju zanemareni i ugroženi. Takođe, stepen edukacije kako biciklista, tako i ostalih učesnika u saobraćaju, o njihovim pravima i ispravnom ponašanju u saobraćaju je na jako niskom nivou. U želji da unaprijedimo trenutno stanje, a po uzoru na gradove u okruženju i širom svijeta, pokrenuli smo ovu inicijativu. Šarenim mjesečnim grupnim vožnjama biciklom želimo da promovišemo bicikl kao zdravije i održivije prevozno sredstvo i da pozitivno utičemo na promjenu društvene svijesti, kulture življenja i ponašanja u našem gradu kada je u pitanju korištenje bicikla i poštivanja biciklista kao ravnopravih učesnika u saobraćaju.

Ko su članovi Banjalučke kritične mase (BKM) i kako postati dio BKM?

Članovi BKM-a su pojedinci, ljubitelji i korisnici bicikla, trenutni, ali i oni budući. BKM je građanska inicijativa, otvorena za sve zainteresovane pojedince. Ukoliko imate želju, da se pored redovnih mjesečnih vožnji, uključite i u organizaciju, možete se pridružiti ostalim članovima inicijative, i pomoći im da BKM preraste u jednu ozbiljnu, funkcionalnu i zabavnu inicijativu, koja će postati prepoznatljiva po promociji bicikla i unapređenju biciklističke infrastrukture i položaja biciklista. Svi ste dobrodošli, a ukoliko želite da postanete dio inicijative javite nam se na [email protected] ili putem FB “Banjalučka Kritična Masa”.

Šta će BKM da radi?

I tokom ljeta i tokom zime, svakog zadnjeg petka u mjesecu organizovaćemo zajedničke vožnje biciklom po ulicama Banjaluke. Najčešće će vožnje biti posvećene nekoj temi, nekoj problematici na koju želimo da ukažemo i da je riješimo. Nekada će vožnje izgledati kao veliki festival na točkovima, jer želimo da dočaramo ljudima da vožnja biciklom treba i jeste zabavna i opuštajuća.

Tokom vožnji, putem društvenih mreža, promo materijala i medija radićemo na informisanju i edukovanju učesnika u saobraćaju o ispravnom ponašanju u saobraćaju, pravima i obavezama svih učesnika, ali i na podizanju stepena solidarnosti i poštivanja između pješaka, biciklista i vozača motornih vozila.

Zagovarati prema lokalnim vlastima, institucijama, ali i privatnom sektoru unapređenje biciklističke infrastrukture i položaja biciklista.

Kako nas možete kontaktirati?

Za sva pitanja ili sugestije, ukoliko želite da postanete dio inicijative ili na neki drugi način nam pružite podršku možete nam pisati na [email protected] ili posjetite našu FB stranicu „Banjalučka Krtična Masa“.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/saznajte-sve-o-gradanskoj-inicijativi-banjalucka-kriticna-masa/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot