Uvođenje novog katastra nepokretnosti muka za mještane udaljenih banjalučkih naselja

Objavljeno: 16. 10. 2017 u 15:38h

Koristan projekat Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, objedinjavanje podataka iz katastra i gruntovnice kako bi se dobila jedinstvena evidencija o nepokretnostima, pokazalo se na terenu da ima manjkavosti.

Naime, građani se pozivaju da potvrde tačnost podataka preuzetih iz važećih evidencija o nepokretnostima, ili da ih izmijene ukoliko su netačni.

Stanovnici Goleša moraju tako da putuju čak do Šargovca kako bi komisiji za javni uvid predstavili podatke o nepokretnostima, što je kažu mještani suludo.

“Komisija treba da se nalazi u najbližoj mjesnoj zajednici, a ne da putujemo na drugi kraj grada, gdje je tu logika? Da li je iko razmišljao da u selu većinom žive stari i nemoćni ljudi, a do Šargovca nema direktne linije. Ko će njih voziti tamo i nazad, pa to je preskupo ili da sami presjedaju u nekoliko autobusa. Ko će se uopšte odazvati pozivu, zbog ovakvih propusta”, požalio se mještanin Goleša, G. Đ.

Dodaje da bi jednostavnije bilo da su ih iz RUGIP zvali u centralu u Incelu “bar svi znaju gdje je“, a ovako po Šargovcu moraju tražiti kuću gdje se nalazi komisija.

Pri tom, priča on, komisija nema ni broj telefona na koji mogu pozvati.

“Radim kod privatnika ne mogu izađi ni na pet minuta, a kamoli cijeli dan izgubiti. Pokušavam da prolongiram termin, ali kako da dobijem komisiju kada u kancelariji nemaju broj telefona, a privatne brojeve članova ne daju. Sravnjavanje katastra i gruntovnice je dobar potez, da se jednom zna ko šta ima, ali proces se trebao približiti građanima, ovako, pitanje je šta će na kraju napraviti”, govori ovaj mještanin.

Iz RUGIP međutim napominju da je odziv građana u Banjaluci zadovoljavajući, podsjećajući da se kroz ovaj postupak omogućava da građani, pravna lica, nosioci svojine javnog prava i drugi, uknjiže svoju imovinu besplatno.

Dodaju da na teritoriji grada Banjaluka ima 99 katastarskih opština, te da je postupak izlaganja na javni uvid podataka o nepokretnostima završen u preko 50 odsto tih opština.

“Komisije koje rade na ovim poslovima smještene su na različitim lokacijama, kako u prostorijama RUGIP, tako i u iznajmljenim prostorima sa adekvatnom opremom. Nastoji se da prostorije za rad komisija budu što dostupnije građanima, a i kako bi članovi komisija i građani imali što bolje uslove za rad. S obzirom na veličinu grada Banjaluke, nemoguće je bilo obezbjediti posebne prostorije za svaku komisiju i svaku katastarsku opštinu, ali se rad komisija organizuje tako da u prostorijama bude dovoljno prostora, da se ne stvaraju gužve među građanima, da prostorije budu optimalne za rad sa zemljišnom dokumentacijom koja je prilično stara i u papirnoj formi”, pojašnjava direktor Miloš Komljenović.

Treba imati u vidu i, kaže Komljenović, da na postupku izlaganja na javni uvid, za velike katastarske opštine ponekad radi i više komisija, te da više komisija radi paralelno.

“Za katastarsku opštinu Goleši, rad komisije organizovan je u prostoru na području naselja Šargovac, ali se stalno razmatraju mogućnosti da se rad komisije premjesti u neki od prostora na području Goleša”, kaže on.

U RUGIP podsjećaju da je osnivanje novog katastra nepokretnosti veoma značajan, ali i složen posao, te apeluju na građane da se odazovu pozivima za izlaganje podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima.

“Zbog obima samog posla i obezbjeđivanja najoptimalnijih uslova za taj posao, molimo i za razumjevanje ukoliko se pojave određene smetnje privremenog karaktera koje nastojimo u što većoj mjeri eliminisati”, poručio je Komljenović.

Prednosti

Iz RUGIP napominju da će se, po uspostavljanju novog katastra nepokretnosti, podaci o nepokretnostima, pravima i nosiocima prava svojina na nepokretnostima voditi u jedinstvenoj evidenciji, kod jednog organa, a stranke će dobijati list nepokretnosti sa svim podacima.

“Znači da građani više neće morati odlaziti na više mjesta da bi dobili izvode iz javnih evidencija kako je to ranije bilo. Smanjiće se i prosječno vrijeme čekanja u kancelarijama za prijavu promjena na nepokretnostima, kao i novčane naknade za pribavljanje dokumentacije. Osnivanjem jedinstvene, tačne i ažurne evidencije o nepokretnostima, prava na njima i nosiocima tih prava, povećaće se vrijednost zemljišta i drugih nepokretnosti, olakšati pravni promet i pristup kreditima, te pospješiti investiciona gradnja”, naglasili su iz ove institucije.

Izvor: blic.rs / Autor: Nataša Telebak

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/uvodenje-novog-katastra-nepokretnosti-muka-za-mjestane-udaljenih-banjaluckih-naselja/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot