Udruženje “Zdravo da ste” nema ulogu u situaciji nastaloj povodom aktivnosti “lažnog humanitarca”

Objavljeno: 16. 10. 2017 u 11:53h

U proteklim danima, značajan broj medija u RS objavili su tekstove i priloge o aktivnostima Mirka Majkića, vezanim za prikupljanje i pronevjeru novčane humanitarne pomoći za liječenje oboljele Milane Gajić.

S tim u vezi, a po izjavama članova udruženja „Četiri plus“, javnost je pogrešno obavještena da je udruženje „Zdravo da ste“ potpisalo ugovor sa udruženjem „Četiri plus“ kako bi Mirko Majkić donirao sredstva dobijena iz kabineta Predsjednika RS organizaciji „Zdravo da ste“. U njihovim navodima pominje se i da je udruženje „Zdravo da ste“ podnijelo i tužbu protiv Mirka Majkića jer sredstva nisu uplaćena.

Udruženje „Zdravo da ste“ ovim putem obavještava javnost da smo „o svojoj uključenosti“ u ovim aktivnostima saznali iz medija, te da nikakvih ranijih kontakata, dogovora ili susreta sa Mirkom Majkićem nismo imali, nismo potpisali bilo kakav dokument ili ugovor sa udruženjem „Četiri plus“, niti podigli tužbu protiv Majkića. Informaciju da ne poznajemo Mirka Majkića i da nemamo ulogu u otkrivenoj pronevjeri, pružili smo i novinarki koja je radila na priči, ali izjava, iz nama nepoznatih razloga, nije bila uključena u finalni tekst. Ostali mediji nastavili su da prenose neprovjerene informacije.

U kontaktima sa udruženjem „Četiri plus“, saznali smo da je u njihovim kontaktima sa medijima došlo do zabune u imenovanju organizacije, i da se ne  radi o udruženju „Zdravo da ste“, već o JU Centar „Zaštiti me“.

Izuzetno nam je žao zbog svih koji su oštećeni prevarama i malverzacijama, koje su se i i ranije povremeno dešavale u domenu prikupljanja novčane i humanitarne pomoći, i nadamo se da će istražni organi, koji su se uključili u rasvjetljavanje aktivnosti Mirka Majkića, utvrditi činjenice i postupati po zakonu.

Posebno nam je žao zbog porodica i djece koje su u ovim situacijama izložene dodatnom pritisku, u nedopustivim okolnostima u kojima životi djece zavise od solidarnosti društvene zajednice.

Nadajući se da ćemo uskoro imati sistemska rješenja za adekvatnu i potpunu zdravstvenu zaštitu djece u zemlji, koja neće zavisiti od humanitarnih akcija, a na koju se država obavezala ratifikacijom Konvencije o pravima djeteta, apelujemo na javnost da se prije davanja novčane pomoći dobro informiše o kredibilitetu organizatora, ozbiljnosti i zakonskim preduslovima za organizaciju humanitarnih akcija.

Dok se ove promjene ne dese, a kao organizacija koja već više od dvadeset godina posvećeno radi na podršci djeci i mladima i zagovara za primjenu UN Konvencije o pravima djeteta, zahvaljujemo se svima koji su do sada pomagali djeci i njihovim porodicama da prevaziđu propuste u sistemu koji ne prepoznaje potrebe onih najranjivijih, i nadamo se da ovakvi slučajevi neće obeshrabriti one koji od srca žele da pomognu, jer je solidarna pomoć često imala presudan značaj za spašavanje dječijih života.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/udruzenje-zdravo-da-ste-nema-ulogu-u-situaciji-nastaloj-povodom-aktivnosti-laznog-humanitarca/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot