Studenti i profesori iz Banjaluke idu u Rusiju

Objavljeno: 13. 10. 2017 u 11:02h

Banjalučki Univerzitet i Povološki državni tehnološki univerzitet iz ruskog grada Joškar-Ola počeće naredne godine međunarodnu razmjenu studenata i profesora, izjavio je rektor banjalučke visokoškolske ustanove Milan Mataruga.

Mataruga je, nakon sastanka u Banjaluci sa delegacijom ovog ruskog univerziteta, rekao novinarima da je postignut i dogovor o zajedničkoj saradnji u organizaciji naučnih konferencija, kao i na planu objavljivanja radova u zajedničkim časopisima.

“Tražimo prostor gdje mi možemo pomoći njima u realizovanju naučno-istraživačkog rada i nastavnog procesa, i obrnuto. Posjeta delegacije Povološkog državnog tehnološkog univerziteta je korisna, uspješna i biće u interesu profesora, studenata i razvoja nauke na dva univerziteta”, istakao je Mataruga.

On je naglasio da je riječ o ruskom univerzitetu koji po brojnosti i kvalitetu inovacija spada među 10 najboljih od 300 takvih obrazovnih ustanova u Rusiji.

Mataruga je izrazio očekivanje da će se ruski model, u kome studenti izlaze sa najboljim inovacijama, primijeniti i na Univerzitetu u Banjaluci.

Rektor Povološkog državnog tehnološkog univerziteta Viktor Jevgenijevič Šebašev izrazio je spremnost da sarađuje sa dekanima i studentima Mašinskog, Šumarskog i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koje je danas posjetio.

On je dodao da ovaj ruski univerzitet sarađuje sa mnogim univerzitetima u svijetu sa stogodišnjom tradicijom, te da su ovaj put izabrali univerzitet iz Republike Srpske jer imaju “poseban osjećaj kada je riječ o saradnji srpskog i ruskog naroda i njihovih univerziteta”.

“Očekujemo da će se naša dalja saradnja odvijati na obostrano zadovoljstvo”, rekao je Šebašev.

U delegaciji Povološkog državnog tehnološkog univerziteta bili su i načelnik Odjeljenja naučne i inovacione djelatnosti tog univerziteta Jurij Semjonovič Adrianov i regionalni predstavnik Internacionalnog kluba inovatora “Arhimed” Mirko Mitić.

Domaćini delegaciji iz Rusije, osim rektora Mataruge, bili su i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Biljana Antunović i prorektor za nastavu i studentska pitanja Strain Posavljak.

U maju ove godine predstavnici banjalučkog Univerziteta posjetili su Povološki državni tehnološki univerzitet i potpisali sporazum o saradnji dvije visokoškolske ustanove.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/studenti-i-profesori-iz-banjaluke-idu-u-rusiju/||claudebot