Koliko košta sport za najmlađe u Banjaluci

Objavljeno: 13. 10. 2017 u 20:12h

Fudbal, košarka i odbojka najpopularniji su sportovi među banjalučkim mališanima, a roditelje dečja ljubav prema sportu zna koštati i više od 100 KM mjesečno.

Sport u kom reprezentacija Srbije osvoji medalju, odmah postaje broj jedan među najmlađim Banjalučanima. Treneri u školama tenisa i košarke za vrijeme velikih uspjeha Srbije, kažu da je toliko bilo zainteresovani da nisu mogli primiti sve mališane.

Nakon što su odbojkašice Srbije osvojile zlato na Evropskom prvenstvu, stotine malih Banjalučanki poželjele su ići njihovim stopama. Zahvaljujući zlatim djevojkama odbojka je trenutno najpopulariji ženski sport u Banjaluci, koji je prestigao čak i popularnu žensku košarku.

Svakako je za pohvalu da mališani vole sport, ali sve to njihove roditelje skupo košta.

Prosječna mjesečna članarina za većinu sportova je 40 KM, s tim da roditelji plaćaju svu opremu, odlaske na takmičenja, a kako dijete počinje ozbiljnije da trenira i prelazi u naprednije grupe, tako i cijene idu gore.

“Skupo jeste, svaki mjesec treba nešto novo. Duks, patike, te on hoće novu loptu, a tu su i stalno neka putovanja. Sport je nešto za šta ne žalim novac, ali mislim da bi i Grad trebao da učestvuje u sportu i klubovima pomogne da roditeljima smanje troškove” – kaže Milica Jovanović, majka malog fudbalera.

S ciljem da djecu odvoje od računara i poboljšaju njihovo zdravlje i fizičku aktivnost, roditelji ne žale novac kada je sport u pitanju.

Tim povodom, nazvali smo nekoliko klubova da provjerimo koliko koji treninzi koštaju.

Plivanje

Prema riječima roditelja, plivanje je jedan od najskupljih sportova. Treninzi koštaju 80 KM mjesečno, uz to što svu opremu plaćaju oni sami. Najmanje 250 KM potrebno je da se dijete opremi, odnosno, da kupe peraja, naočare, kapice i ostalu opremu, da bi dijete uopšte počelo da trenira.

Košarka

Treninzi košarke za najmlađe koštaju 40 KM, dok za malo starije 50 KM. Iz KK „RUKI“ kažu da djeca dresove dobijaju na poklon.

“Kada se sve obračuna, treninzi koštaju 0,90 KM po satu, što je minimalno, jer u to uračunamo troškove trenera, kao i salu” – objasnio je Darko Regoda, trener ovog kluba.

Dodaje da imaju razumijevanja za decu iz siromašnijih porodica, kao i da djeca iz višečlanih porodica imaju besplatne treninge.

Fudbal

Jedini sport koji je u Banjaluci popularan bez obzira na uspjehe Srbije je fudbal. Mjesečna članarina u FK „Borac“ za mališane košta 45 KM mjesečno, a na roditeljima je da im za početak obezbijede samo patike.

Tenis

Tenis je ubjedljivo najskuplji sport, a roditelji za početak treba da izdvoje 40 KM mjesečno. Iz Teniskog saveza Republike Srpske objašnjavaju da kada dete pređe u napredniju grupu tada se plaća 60 ili 100 KM. Ako dijete želi više da se posveti ovom sportu potreban mu je i lični trener koji košta 20 KM po satu, plus plaćanje terena. Roditelji plaćaju sve troškove od opreme do putovanja na turnire koji nekada znaju biti po cijeloj Evropi.

Karate

Časovi karatea koji se održavaju po banjalučkim školama koštaju 35 KM, s tim da roditelji djetetu sami kupuju opremu.

“Kćerka mi trenira, oduvijek je to željela, a čim smo joj ispunili želju vidjeli smo da će nas to skupo koštati. Najjeftiniji mali kimono košta 30 KM, a da ne pričam troškovima prevoza i odlaska na takmičenje” – kaže majka osmogodišnje djevojčice.

Rukomet

Rukomet je jedan od uvijek popularnih sportova među banjalučkim dječacima i djevojčicama. Treninzi se često organizuju po školama i koštaju 40 KM mjesečno. Svjesni ekonomske situacije iz banjalučkog rukomentnog kluba rekli su da mališani čiji roditelji nemaju novac može naći i jeftinija varijanta, kako talentovanoj djeci novac ne bi bio prepreka.

Šah

Šah je jedan od najpovoljnijih sportova. Roditelje košta 15 KM mesečno, a iz Škole šaha „Skakač“ kažu da drugo ili treće dijete iz iste porodice ne plaća ništa, a treninzi su besplatni i za djecu iz siromašnijih porodica.

“Kao i u svakom sportu djeca se predomisle, dolaze pa odustaju, pa se vraćaju, ali u prosjeku ih na treninzima imamo oko 30” – rekli su u ovoj školi.

Ne treba forsirati djecu

Kada biraju sport koji će trenirati, djecu najčešće vodi ljubav, pa se često desi da godinama treniraju fudbal, da bi kasnije shvatili da imaju sve predispozicije da budu odlučni rukometaši. Upravo zbog toga u Banjaluci postoje Škole sportova, u kojima djeca do 10 godina treniraju sve sportove, kako bi se utvrdilo koji im najbolje ide.

“Djeca često rano uđu u sport, zasite se i rano izađu. Često zbog forsiranja roditelja godinama treniraju nešto što im ne ide i izgube volju. Zato smo organizovali školu u kojoj djeca prođu sve sportske discipline i onda zajedno sa nama odluče koji sport žele da treniraju” – objašnjava Filip Babić, trener Škole sporta „Casper“.

Izvor: Blic/Tanja Vukomanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/koliko-kosta-sport-za-najmlade-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])