Odzvonilo starom mostu preko Vrbanje

Objavljeno: 10. 10. 2017 u 11:51h

Uklanjanje starog takozvanog “žutog” mosta počelo je juče poslije skoro deset mjeseci od puštanja u funkciju novog prelaza preko rijeke Vrbanje u naselju Česma. Naknadno će biti utvrđeno da li će njegovi ostaci biti iskorišćeni u druge svrhe.

Početku uklanjanja mosta, koji je oštećen u poplavama 2014. godine, juče su prisustvovali predstavnici grada sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviše Sandića, Ministarstvo vodoprivrede i šumarstva RS bilo je zaduženo za izbor izvođača radova na uklanjanju mosta, a posao je povjeren preduzeću “Kozaraputevi”.

“Vrijednost radova je 58.000 KM i rok za završetak tog posla je 100 dana. U ovom trenutku je teško procijeniti koliko je konstrukcija starog mosta upotrebljiva izuzev ograde koja će se sigurno moći iskoristiti u neku svrhu”, kazao je Sandić.

Nakon demontiranja, konstrukcija mosta će biti odvezena na deponiju na Rakovačkim barama.

“Tamo će naši stručnjaci procijeniti kolika su oštećenja na konstrukciji i da li je moguće da se negdje ona iskoristi”, kazao je Sandić.

Kada je u pitanju naselje Česma, Sandić je dodao da se nada da će ove godine započeti proširenje ulice Petra Velikog, koja ide u produžetku novog mosta i glavna je saobraćajnica koja ide kroz naselje.

“Na sjednici Vlade RS u četvrtak bi trebalo da se nađe Odluka o utvrđivanju opšteg interesa, koja je preduslov da bi grad mogao uraditi eksproprijaciju zemljišta. Čim dobijemo tu odluku, biće zakazan sastanak sa vlasnicima parcela koje se nalaze duž te trase. Nadam se da ćemo sa svima potpisati ugovore koje ćemo dostaviti nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede kako bi oni nastavili sa realizacijom tog projekta”, kazao je Sandić.

Napomenuo je da je grad ispunio sve obaveze i da su ove godine u budžetu obezbijedili novac za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

“Za otkup zemljišta je potrebno između 80.000 KM i 100.000 KM i oko 40.000 KM za zasade, ograde i druge nekretnine koje se nalaze u zoni budućeg puta. U samu izgradnju biće uloženo 600.000 KM kredita Svjetske banke, koji će grad otplaćivati. Za realizaciju je zaduženo Ministarstvo poljoprivrede i teško je reći kada će početi izgradnja. Ako nas posluže vremenske prilike, nadam se da bi izvođači mogli početi radove ove godine, a završetak očekujemo na proljeće”, objasnio je Sandić.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević je kazao da je stari most pokazatelj koliko se situacija poboljšala otkako je novi u funkciji.

“Vidi se koliko je prije bilo teško funkcionisati sa starim mostom preko kojeg su mogli prelaziti samo mala vozila i pješaci – kazao je Maličević.

Uska ulica

Miladin Maličević je rekao da bi proširenjem ulice Petra Velikog bili poboljšani uslovi za život u Česmi.

“U Česmi, koja ima oko 6.000 stanovnika, sa glavnom saobraćajnicom, koja je široka jedva nekoliko metara, imamo problema sa odvijanjem saobraćaja. Situacija se dodatno pogoršala puštanjem u funkciju ovog mosta, jer je povećana frekvencija saobraćaja”, kazao je Maličević.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/odzvonilo-starom-mostu-preko-vrbanje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot