Banjaluka: Grijanje slabo i u zgradama s vlastitim kotlovnicama

Objavljeno: 10. 10. 2017 u 16:26h

Građani Banjaluke bijesni su jer se smrzavaju u stanovima i u zgradama koje imaju svoju kotlovnicu, iako grijanje plaćaju tokom cijele godine.

“Već danima je hladno, imam bebu, palim grijalicu i trošim struju, a čitavu godinu plaćam grijanje. Ovo je mučenje i sramota, zvala sam da se žalim, zvale su i komšinice, a oni su nam rekli da se strpimo i uključimo grijalicu”, priča ogorčena Sanja Nikolić, koja živi u naselju Starčevica.

Kaže da se za zgradu sa privatnom kotlovnicom odlučila upravo iz razloga da ima redovno grijanje i da se ne smrzava svake godine, kao oni koje grije gradska Toplana.

“Plaćam 90 KM svaki mjesec, cijelu godinu, da bih se smrzavala. Kad već plaćam, hoću da uključim grijanje kada god je hladno, a ne da trošim struju na grijalice i klimu, to nema nigdje. Kada u proljetnim mjesecima bude toplije, oni ga taj dan isključe, a kada je u jesenjim danima hladnije, tada ne uključuju”, dodaje ona.

Sličnih problema imaju i građani u naselju Lazarevo, Petrićevac ali i oni u Obilićevu.

Iako je zamišljeno da kotlovnice u zgradama budu bolje od gradske Toplane, da redovno griju, ali i da budu koji fening jeftinije, hladni radijatori govore suprotno.

Tako su pojedini stanari čak i raskidali ugovore sa preduzećima koja su ih trebala grijati, a među njima su i oni iz zgrade u Ulici Ilije Grašanina u Lazarevu.

“Prije nekoliko godina grijalo nas je preduzeće sa kojim je investitor sklopio ugovor, ali to je bilo strašno. Svi smo se bunili, pa se odmah naredne godine raspisali tender za drugo preduzeće i izabrali najpovoljnije”, priča Bosa iz ove zgrade.

Bosina zgrada jedna je među rijetkima koja je dobila grijanje tokom vikenda, a dobile su ga i neke zgrade na Starčevici, koje grije ovo preduzeće.

Međutim, ostalo je desetine zgrada u kojim su radijatori još uvijek hladni, a ogorčeni stanari razmišljaju čak i o tužbama.

Pozvali smo nekoliko privatnih firmi, koje su zadužene za grijanje, gdje su nam objasnili da rade po uzoru na Toplanu, te da će i oni uskoro početi grijati, kao što je to uradilo i ovo gradsko preduzeće.

Dodaju da je pelet poskupio, te da još čekaju da im isporuče naručene količine.

Građani koji su kupovali stanove u zgradama koje imaju svoje kotlovnice, radili su to da bi izbjegli loše gradsko grijanje, međutim, došli su opet na isto. Privatna preduzeća prate rad Toplane, te ljude griju po uzoru na ovog gradskog gubitaša.

Gradsko grijanje slabo

Gradska Toplana, nakon apela građana, počela je sa grijanjem, prije nekoliko dana, ali nije ih puno zagrijala. Bar kako građani tvrde.

“Pustili su grijanje, ali radijatori su mlaki. Nismo uspjeli zagrijati stan, jer ga puštaju povremeno, malo naveče i malo ujutro, tako da ni to nije rješenje. Mislim da su ga pustili samo da nas ušute, da se ne žalimo, jer su stanovi i dalje hladni”, priča Vedrana S. koja živi u naselju Starčevica.

Izvor: blic.rs / Autor: Tanja Vukomanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-grijanje-slabo-i-u-zgradama-s-vlastitim-kotlovnicama/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot