Profesoru bomba i zatvor za uznemiravanje učenica

Objavljeno: 4. 10. 2017 u 12:41h

Podmetnuta bomba eksplodirala je juče ispod automobila profesora fizičkog vaspitanja banjalučke Tehnološke škole Spase Šakote (59) koji je lakše ranjen, a samo nekoliko časova kasnije stigla ga je i presuda kojom je osuđen na pola godine zatvora zbog seksualnog uznemiravanja učenica škole u kojoj je zaposlen.

Eksplozija je odjeknula oko 10.30 časova ispod Šakotinog “mercedesa” parkiranog ispred zgrade kod Rebrovačkog mosta. Bomba je eksplodirala čim je Šakota pomjerio automobil. Usljed eksplozije ranjen je i slučajni prolaznik Ilija Jokić (60), a vatra sa Šakotinog automobila zahvatila je još jedan “mercedes” i “reno senik” i uništila sva tri automobila. Od eksplozije i požara oštećena je i zgrada ispred koje su bila vozila.

Prema nezvaničnim informacijama, osigurač na bombi postavljenoj pod Šakotin “mercedes” bio je vezan za točak i čim je automobil krenuo došlo je do eksplozije. Bomba je navodno bila u čaši naslonjena na točak. Kada je spala čaša se razbila, a osigurač je ispao i došlo je do eksplozije.

Šakota je nakon saniranja povreda pušten iz bolnice i u pratnji policije doveden u banjalučki Osnovni sud na zakazano ročište zbog optužbi da je seksualno uznemiravao učenice Tehnološke škole, gdje je bio profesor. On je zbog toga ranije osuđen na deset mjeseci zatvora, ali je drugostepeni sud ukinuo tu presudu i naložio ponavljanje suđenja. U ponovljenom procesu kazna mu je smanjena na šest mjeseci, a poslije izricanja presude ni Šakota, ni njegovi advokati nisu željeli da komentarišu kaznu i bombaški napad.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da se radi o ciljanom napadu na lice koje je od ranije poznato policiji.

“Ovo krivično djelo nema veze sa terorizmom i javnost ne treba da bude uznemirena. Ručna bomba je postavljena ispod vozila. Prilikom pokretanja vozila naprava je aktivirana, nakon čega su zapaljena još dva vozila pored. Vlasnik vozila i jedan slučajni prolaznik su lakše ranjeni gelerima, na osnovu čega je zaključeno da je u pitanju ručna bomba. U toku je rad na rasvjetljavanju slučaja”, izjavio je Lukač.

Direktor Policije RS Darko Ćulum je kazao da je slučaj za sada okarakterisan kao pokušaj ubistva.

“Formirana je istražna ekipa zajedno sa republičkim tužiocem. Meta napada je bilo lice od ranije poznato policiji, protiv koga je 2002. godine podnesen izvještaj zbog izazivanja opšte opasnosti, a nešto kasnije zbog ugrožavanja javnog saobraćaja”, rekao je Ćulum.

Šakota je dovođen u vezu i sa zelenaštvom, ali zbog toga nikada nije procesuiran. Motiv napada na Šakotu ostao je nepoznat, a prema nezvaničnim informacijama, policija provjerava i da li su suđenje Šakoti i eksplozija povezani.

Izvor blizak istrazi je kazao da su u posljednji mjesec u banjalučkom Osnovnom sudu odgođena dva ročišta Šakoti zbog dojave da je postavljena bomba, a u oba slučaja se ispostavilo da je bila lažna.

“Suđenja su bila zakazana 14. i 28. septembra i oba puta su stigle lažne dojave da je u sudu bomba, pa su ročišta prekidana. Inspektori provjeravaju da li su lažne dojave povezane sa Šakotom”, kazao je izvor blizak istrazi.

Na mjestu eksplozije zatekli smo Marijana iz Banjaluke, koji je, pukom srećom, ostao nepovrijeđen, jer je njegov kombi pogodio geler.

“Stajao sam na ulici iza “mercedesa” koji je eksplodirao. Čula se snažna eksplozija, a desno bočno staklo na mom automobilu je razbijeno. Kolega i ja smo zalegli. Pipao sam se po tijelu da vidim da li imam povreda i na sreću nije ih bilo, a i kolega nije povrijeđen. Tek tada sam vidio da gore vozila. Vidio sam ženu koja se držala za glavu i utrčala u haustor, a neki čovjek je pokušao da uđe u “reno senik”, da ga spasi od plamena, ali nije uspio”, priča Marijan.

Banjalučanka koja živi u blizini mjesta eksplozije ispričala je da se prvo čula jaka detonacija, a zatim još dvije ili tri.

“Istrčali smo da vidimo šta se dešava. Gorjela su tri automobila, a plamen se izdizao do vrha zgrade”, kazala je ona.

Šakota je vlasnik privatne klinike “Firena”, koja se nalazi u zgradi ispred koje je došlo do eksplozije.

Bolnica

U Univerzitetskom kliničkom centru RS su rekli da su u hiruršku ambulantu dovezena dva pacijenta sa povredama usljed eksplozije.

Šakota je primljen sa ranama na potkoljenici i poslije operacije je pušten na kućno liječenje. Ilija Jokić (60) je zadobio povrede grudnog koša i upućen je na kućno liječenje.

Uznemiravanje učenica

Suđenje Spasi Šakoti bilo je zatvoreno za javnost.

“Optuženi je u decembru 2011. pozvao u svoj kabinet učenicu J. K. koja je došla sa dvije drugarice. Prstima joj je prolazio kroz kosu, stao iza nje i dahtao joj za vrat i stenjao. Zatim je pitao učenice imaju li momke i kako puše, te im na mobilnom telefonu pokazivao fotografije na kojima su nagi on i nepoznata žena. Jednu učenicu je na času fizičkog vaspitanja uhvatio za grudi”, navedeno je u optužnici.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Nebojša Tomašević, Vedrana Kulaga

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/profesoru-bomba-i-zatvor-za-uznemiravanje-ucenica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot