Dva suđenja u dva grada po jednoj tužbi: Presudama skinuli 90 odsto plate sudskom policajcu

Objavljeno: 4. 10. 2017 u 16:22h

Ljubiša Vidović, sudski policajac iz Banjaluke, zahvaljujući pravosnažnim sudskim presudama ostao je gotovo bez marke ličnih primanja i doveden je na rub životne egzistencije.

Za nezapamćeni sudski presedan zaslužne su presude osnovnih sudova u Mrkonjić Gradu i Trebinju, koje su za identičan slučaj plaćanja alimentacije za zakonito izdržavanje djece Vidoviću „skinule“ gotovo cijelu platu.

U pravosnažnim sudskim rješenjima se, između ostalog, ističe da će obračun po sudskim presudama izvršiti računovodstvo Sudske policije RS, a rješenjem je ovom računovodstvu ujedno zabranjeno da isplaćuje dio naznačenog iznosa tuženom.

“Vjerujem da se ovakva situacija nikada i nikome nije dogodila, da mu dva različita suda odrede plaćanje iste alimentacije i da mu se to odbija od plate kao da se ništa nije dogodilo, kao da se radi o sudovima u dvije različite države, a ne gradovima u Republici Srpskoj”, navodi ogorčeni sudski policajac iz Banjaluke.

Dva puta po 45 odsto

Naime, na osnovu pravosnažne presude Okružnog suda u Trebinju Vidoviću je u septembru 2014. godine na ime zakonskog izdržavanja djece naloženo da uplaćuje 45 odsto od svoje mjesečne plate.

Gotovo identičnu presudu u junu ove godine donosi Osnovni sud u Mrkonjić Gradu, odnosno Okružni sud u Banjaluci koji takođe nalaže da se Vidoviću sa plate „skida“ 45 odsto iznosa. Zahvaljujući pravosnažnim presudama sudski policajac je tako ostao „kratak“ za 90 odsto mjesečne plate.

“Iako radim kao sudski policajac ovakav način rada pravosuđa je prije svega nezakonit. Ne bježim od toga da plaćam alimentaciju za izdržavanje djece, ali način na koji se pravosudne institucije postavljaju prema nama običnim ljudima je katastrofalan”, istakao je ogorčeni Vidović, vjerujući da će nepravda u narednom periodu biti ispravljena.

Nedostatak pravne komunikacije

Pravni eksperti ističu da je u slučaju sudskog policajca Ljubiše Vidovića u pitanju klasičan nedostatak komunikacije između pravosudnih institucija.

“Nažalost, ovakve stvari se dešavaju i sada je na pravnim zastupnicima da ulože prigovore kako se ne bi dogodilo da ovakva situacija za stranku traje više mjeseci i tako ugrozi njegova osnovna primanja”, objasnio je izvor blizak pravosuđu RS.

Izvor: blic.rs / Autor: Nikola Morača

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/dva-sudenja-u-dva-grada-po-jednoj-tuzbi-presudama-skinuli-90-odsto-plate-sudskom-policajcu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])