Banjaluka: Gimnazijalci darovali 53 doze krvi

Objavljeno: 29. 9. 2017 u 15:51h

Danas su u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske počele jesenje akcije dobrovoljnog davanja krvi sa banjalučkim srednjoškolcima.

U današnjoj akciji 53 učenika banjalučke Gimnazije je darovalo krv, a tokom jeseni očekuju se akcije sa još deset srednjih škola u Banjaluci.

Direktorica Zavoda Gordana Guzijan istakla je da Gradska organizacija Crvenog krsta organizuje akcije sa srednjoškolcima dva puta godišnje te da su ove akcije od velike pomoći za dopunjavanje zaliha krvi i komponentni krvi za transfuziološke potrebe pacijenata u RS. „Veoma nam je drago istaći da svake godine bilježimo rast u prikupljenim dozama krvi, ne samo u akcijama sa srednjoškolcima, nego u svim vidovima dobrovoljnog davanja krvi. Zavod za transfuzijsku medicinu RS prikupi oko 32 000 doze krvi u svojih deset transfuzioloških službi“, dodala je Guzijan.

Žana Miljević, profesorica biologije u banjalučkoj Gimnaziji,  rekla je da svake godine naši maturanti učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, s tim da je proljetna akcija mnogo brojnija, jer većina maturanata postane punoljetno. „U današnjoj akciji prijavio se 91 učenik i nadamo se da će veliki broj učenika i uspjeti da daruje krv. Naši đaci ovim činom pokazuju zrelost, humanost i želju da pomognu drugima“.

Učenici Gimnazije izrazili su svoje zadovoljstvo što su bili u mogućnosti da danas daruju krv.

Jelena Peševski, učenica 4. razreda Gimnazije, navela je: „Smatram da je ovo nešto najhumanije što osoba može da uradi s obzirom na to da se nekome može spasiti život. Treba samo odvojiti pola sata svog vremena a nekome to mnogo znači“.

Direktorica Zavoda takođe je podsjetila sve zdrave građane u starosnoj dobi od 18 do 65 godina da mogu dobrovoljno dati krv, ukoliko ne boluju od neke akutne ili hronične bolesti.

Izvor: bl-portal.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-gimnazijalci-darovali-53-doze-krvi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])