Skupština grada Banjaluke: Kružni tokovi i podzemne garaže smanjuju gužve

Objavljeno: 28. 9. 2017 u 14:24h

Zaštita istorijskih građevina i zelenila, te plansko rješavanje gorućih infrastrukturnih problema kroz gradnju saobraćajnica, parkinga i kružnih tokova su prioriteti koje će rješavati Savjet za izradu urbanističkog plana grada.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je u pauzi jučerašnjeg zasjedanja Skupštine grada istakao da su odbornici razmatrali odluku o imenovanju tog savjeta.

“Ako dobijemo njihovo povjerenje, formiraćemo smjernice za izradu urbanističkog plana za 15 dana. Nakon toga ide tender za izbor firme koja će biti zadužena za taj posao, a Savjet će pratiti kvalitet izrade plana”, kazao je Rašković.

Naveo je da je Banjaluka grad zelenila koje treba očuvati.

“Skup istorijskih građevina, koje čine izložbu arhitekture na otvorenom, treba održati i razvijati kao koncept koji će biti prilagođen današnjem vremenu”, naveo je Rašković.

Kazao je da zagušenja u saobraćaju treba riješiti kroz planiranje gradnje saobraćajnica i kružnih tokova.

“Parkiranje treba premjestiti u podzemne garaže čime će se osloboditi nadzemne površine za druge namjene”, naveo je Rašković.

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da zadovoljan sastavom Savjeta za izradu urbanističkog plana. Kazao je da gradski arhitekta nije u radnom odnosu u Gradskoj upravi, već da je zaposlen na fakultetu u Beogradu.

“Dogovorili smo se da radimo do kraja godine. Ukoliko obje strane budu zadovoljne ugovorom o djelu će biti određena njegova primanja”, dodao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, odbornici će razmatrati i odluke kojim se počinje restrukturisanje duga stare “Toplane”.

“Želimo da otplatu duga od 12 miliona KM rasporedimo na duži period”, naveo je Radojičić i dodao da će ova toplana zagrijavati grad do izgradnje nove, te da su obezbijeđene dovoljne količine mazuta za početak sezone.

U prvom dijelu jučerašnjeg zasjedanja najviše rasprave je bilo u vezi sa izmjenom Poslovnika Skupštine grada. Primjedbe odbornika su bile usmjerene na definiciju odborničke grupe koja bi prema planiranim novinama trebalo da ima najmanje dva člana. Odbornici većinom opozicije, a i pojedinci iz pozicije, pitali su se kako u grupi mogu biti dva člana. Tvrdili su da dva člana čine par, a ne grupu.

Isti tim do kraja mandata

Odbornici su juče odlučivali o imenovanju načelnika, a Radojičić je rekao da je njegov prijedlog bio da tim koji je 1. januara počeo da radi ostane u istom sastavu.

“Započeto je više od 30 projekata i mislim da su dosadašnji rezultati vrlo dobri i da ovaj tim može da iznese ove četiri godine sa odličnim rezultatima”, istakao je Radojičić.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/skupstina-grada-banjaluke-kruzni-tokovi-i-podzemne-garaze-smanjuju-guzve/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot