U Banjaluci održan Animacikl: Studentske priče obojile fasade i ulice

Objavljeno: 26. 9. 2017 u 11:41h

Studenti smjera animirani film Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci sa profesorom Mladenom Đukićem osmislili su projekat “Animacikl”, koji je prošle godine uspješno održan prvi put, a odlična ideja i zadovoljna publika postavili su pred njih nove izazove i očekivanja da se ti visoki standardi opravdaju i ove godine.

Što njima nije bilo teško ili je samo tako izgledalo, ipak, organizacija bilo kojeg događaja, a posebno kulturnog, zahtijeva mnogo napora i truda. Ovaj put otišli su “vožnju” dalje. U taj zanimljiv spoj vožnje bicikala i projekcije animiranih filmova na fasadama, ulicama, drveću priključili su se i studenti sa četiri akademije iz regiona koje imaju smjer animiranog filma, Zagreb, Beograd, Nova Gorica i Novi Sad, te Banjaluka kao domaćin.

Podijeljeni u pet grupa, koje je činio 21 student, imali su 48 sati da urade svoje animacije, pet filmova na temu “Reunion”, koje su u nedjelju uveče prikazali Banjalučanima. Polazna stanica bila im je Osnovna škola “Branko Ćopić” u Boriku, zatim Gospodska ulica, da bi posljednja projekcija bila na zgradi Muzeja savremene umjetnosti RS. U ovoj neobičnoj vožnji uživali su i učesnici i publika, jer su studentski trikovi, njihove vježbe prikazivani i u međuvremenu, prije nego što bi se zaustavili na dogovorenim punktovima.

Studente je pohvalio i profesor Đukić, koji ističe da su se odlično snašli u ovom, kako kaže, malom maratonu.

“Malo su spavali, odmarali, ali mnogo više radili na smjene. Uspjeli su svi da završe pet filmova koji su mnogo bolji nego što smo očekivali. Odlično su se snašli, od ideje, koncepta, dizajna likova, crtanja animacije i finalnog sklapanja”, kazao je Đukić.

Za njih je, dodaje, ovo bilo odlično iskustvo, jer su imali priliku da osjete svakodnevicu rada u studiju.

“Vidjeli su kako je raditi pod pritiskom, sa rokovima i nepoznatom ekipom, kada je ponekad potrebno mnogo više vremena posvetiti komunikaciji kako bi se nešto osmislilo”, objasnio je Đukić.

Za vježbe na akademijama studenti imaju dovoljno vremena i uvijek mogu izaći na sljedeći rok, a u ovom slučaju, priča Đukić, imali su definitivan rok.

“Isto je i kada radite za klijenta ili na nekom filmu koji ima svoju distribuciju i premijeru. Nekima je ovo bio prvi put da tako rade i odlično su se snašli. Neki su shvatili šta sljedeći put treba da poprave, ali svima nama bilo je ovo jedno dragocjeno iskustvo”, naglašava Đukić.

Povezivanje i saradnja

Bila je ovo odlična prilika da se studenti međusobno upoznaju, ali i da kroz vožnju, na zanimljiv način, upoznaju i Banjaluku.

“Dobro je za njih da se upoznaju, druže i povezuju u studentskim danima, da bi mogli kasnije sarađivati. U regionu animacija nije razvijena, osim u Zagrebu i ako hoće bilo šta ozbiljnije da rade, moraju da idu u koprodukciju i uvezuju više zemalja. Iz nekog mog iskustva i iskustva ostalih profesora koji su bili sve te profesionalne veze napravili smo za vrijeme studentskih dana kada smo išli na festivale”, objasnio je Mladen Đukić.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Aleksandra Madžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-banjaluci-odrzan-animacikl-studentske-price-obojile-fasade-i-ulice/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot