Učionice tijesne za produženi boravak u većini banjalučkih škola

Objavljeno: 25. 9. 2017 u 10:16h

Potreba za produženim boravkom đaka u osnovnim školama na području grada iz godine u godinu sve je veća, ali zbog nedostatka prostora mnoge škole nisu u mogućnosti da organizuju ovu olakšicu za roditelje.

U seoskim školama slika je potpuno drugačija. One imaju prostor za organizovanje proširenog programa boravka djece, ali nema zainteresovanih roditelja za ovaj vid usluge.

S druge strane, prošireni program za učenike nižih razreda primamljiv je mnogim roditeljima čija djeca pohađaju nastavu u Osnovnoj školi “Đura Jakšić” u Šargovcu. Međutim, u ovoj ustanovi kubure sa nedostatkom prostora.

“Zbog toga resornom ministarstvu ni ove godine nismo podnosili zahtjev za organizaciju proširenog programa. Postoji projekat prema kojem je u planu nadogradnja škole i kada bi se obezbijedio novac za to, onda bismo mogli planirati organizaciju produženog boravaka”, kazao je direktor OŠ “Đura Jakšić” Darko Tomić.

Sa ovim problemom se suočavaju i u OŠ “Miloš Crnjanski” na Petrićevcu gdje je, prema riječima direktorice ove škole Vesne Banjac, velika potreba za organizovanjem produženog boravka.

“Škola je predviđena za 600 učenika, a nastavu pohađa 820 đaka. Organizovani smo u više smjena i kako bi svi učenici imali mjesta, pregradili smo učionicu i čak dio zbornice”, kazala je ona i dodala da bi nadogradnja nekoliko učionica iznad sale bila jedno od rješenja za rasterećenje prostora.

Prema njenim riječima, dodatni problem jeste i to što u ovu školu idu đaci od šestog do devetog razreda iz područne škole u Motikama.

“Škola u tom naselju nije uslovna, zbog čega oko 180 đaka nastavu pohađa u centralnoj školi. U tom objektu potrebna je nova stolarija i centralno grijanje. Kada bismo je osposobili, đaci bi sa tog područja išli u Motike, a škola na Petrićevcu bi bila rasterećena”, rekla je Banjčeva.

Lani je zbog manjka prostora produženi boravak ukinut u školi “Branko Radičević” na Starčevici.

Dok škole u gradu muku muče sa nedostatkom prostora, u pojedinim seoskim školama prostorije zjape prazne.

Direktorica Osnovne škole “Sveti Ćirilo i Metodije” u Piskavici Borka Grahovac rekla je da do sada nisu imali zahtjeva za organizovanje produženog boravka.

“Bilo je pojedinačnih razgovora, ali ništa konkretno”, kazala je Grahovčeva.

Ista situacija je i u Osnovnoj školi “Mladen Stojanović” u Bronzanom Majdanu.

Ministarstvo

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da nastavljaju pružanje podrške školama koje organizuju produženi boravak za đake.

“Na području grada ta aktivnost organizovana je u 18 škola. Roditelji imaju mogućnost da potpišu ugovor o ishrani djece i za to treba da izdvoje novac, dok je boravak besplatan”, kazali su u ministarstvu.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Sanja Amidžić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ucionice-tijesne-za-produzeni-boravak-u-vecini-banjaluckih-skola/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])