Pogledajte kako će izgledati rusko–srpski hram u Banjaluci (Foto)

Objavljeno: 25. 9. 2017 u 09:39h

Stručnjaci vodećeg ruskog arhitektonskog instituta MARHI započeli su rad na projektu rusko-srpskog hrama u čast carske porodice Nikolaja Drugog u Banjaluci.

U Banjaluci su  od 14. do 15. avgusta održani radni sastanci na kojima je razmatran projekat budućeg hrama. Јedan od glavnih inicijatora izgradnje, banjalučki episkop Јefrem, primio je arhitekte iz Moskve i zajedno sa lokalnim stručnjacima je razmotrio projekat hrama.

Poslije završenih sastanaka vladika je u specijalnom pismu izrazio veliku zahvalnost rektoru Moskovskog arhitektonskog instituta akademiku RAASN i RAH D. O. Švidkovskom zbog ličnog angažmana na realizaciji projekta izgradnje rusko-srpskog hrama.

Episkop se D. O. Švidkovskom posebno zahvalio na mladim stručnjacima MARHI arhitektama Alekseju Kapustinu i Aleksandri Skabičevskoj.

“Za nas je velika čast da radimo sa stručnjacima tako visokog ranga, – istakao je vladika. Održano je vrlo plodno razmatranje eventualnog projekta hrama koji smo odobrili u glavnim crtama.“

S idejom izgradnje rusko-srpskog hrama u Banjaluci upoznat je i ruski predsjednik Vladimir Putin. Arhitekta Aleksej Kapustin je o tome saopštio predsjedniku za vrijeme njegovog susreta s mladim naučnicima na omladinskom forumu “Tavrida“ na Krimu.

Kao što je saopšteno ranije, osnovu projekta petokupolne crkve sa zvonikom u vidu šatora činiće jedan od starih ruskih hramova. U hramu će biti tri oltara: u ime Preobraženja Gospodnjeg, Carskih mučenika i Svetog Simeona i Save, rodonačelnika dinastije Nemanjića.

Izvor: pravoslavie.ru

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/pogledajte-kako-ce-izgledati-rusko-srpski-hram-u-banjaluci-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot