Dani otvorenih vrata na temu “Poznavanje stranog jezika – ključ uspjeha” (Foto)

Objavljeno: 25. 9. 2017 u 16:57h

Povodom Evropskog dana jezika, centar za strane jezike Dialog 22.09.2017. godine organizovao je dane otvorenih vrata na temu “Poznavanje stranog jezika – ključ uspjeha”.

U saradnji sa Privrednom komorom RS, gdje je i održana istoimena manifestacija, cilj nam je bio da se dotaknemo svih sfera u kojima je jezik od ključnog značaja.

Svima su jasne brojne prednosti poznavanja stranih jezika, od mogućnosti sporazumijevanja sa ljudima drugih narodnosti i lakšeg snalaženja u stranim zemljama, do većeg uspijeha u poslu i boljeg statusa u društvu.Manje je poznato da višejezičnost utiče i na naše moždane sposobnosti, i da su mnogobrojna svjetska istraživanja pokazala da ljudi koji govore više jezika postaju inteligentniji, emotivno stabilniji, pa čak i kreativniji.

Rezultati istraživanja brojnih naučnika pokazuju da višejezični pojedinci posjeduju znatno veću sposobnost sagledavanja situacije, izraženiju verbalnu i neverbalnu inteligenciju, lakše dovode pojmove u međusobnu vezu, otkrivaju zakonitosti i imaju veću sposobnost apstraktnog mišljenja.

Takve osobe su otvorenije prema drugim kulturama, fleksibilnije, lakše se prilagođavaju novim sredinama, imaju izraženiju emotivnu i socijalnu inteligenciju, samopuzdanije su i imaju razvijeniju maštu i kreativnost.

Strani jezici su nešto što je obavezno u današnjem poslovnom svijetu. Važno je imati na umu, da je učenje stranog jezika proces, koji traje. Ne postoji instant varijanta. Mora se biti posvećen, kako bi se došlo do određenih rezultata.

Jedna od prednosti poznavanja stranih jezika je da se ističete na radnom tržištu i da se dobro pozicionirate, što vam može donijeti i brže nalaženje posla i brže napredovanje u struci. Takođe, poznavanje stranih jezika olakšava međusobni rad među kompanijama.

Učenje stranih jezika u poslovnom okruženju od presudne je važnosti za uspijeh na međunarodnim tržištima današnjice, a da će ovaj trend tek biti još izraženiji u budućnosti.

Na skupu nam se obratio gdin Mladen Nanadić, dugogodišnji predavač na institutu za edukaciju Privredne komore Austrije, prevodilac i tumač na sudu i državnim institucijama u Gornjoj Austriji, član savjeta Vlade Gornje Austrije, generalni sekretar Austrijsko – bosanskohercegovačkog poslovnog kluba sa sjedištem u Salzburgu, predsjednik komisije insituta za njemački jezik OSD iz Beča u nekoliko licenciranih ispitnih centara BIH.

„Važno je učiti govorni jezik, tačnije jezik koji se govori u svakodnevnoj komunikaciji. Danas  nije više dovoljno osloniti  se samo na poznavanje jezika, mora se znati i neka drugi specijalizovani poslovi, a jezik će vam otvoriti vrata ka uspjehu.“ Nenadić

U Privrednoj komori Republike Srpske svjesni su problema odlaska stanovništva u strane zemlje.

„Poznavanje stranog jezike je ključno jer se danas posluje globolno i tržište zahtjeva poznavanje stranog jezika. Nepoznavanje stranog jezika je hendikep“, rekao je Pero Ćomić, direktor sektora granskih udruženja.

Neizmjernoj podršci ovoj manifestaciji doprinjela je gdja.Gordana Višekruna, rukovodilac Centra za ekonomske odnose sa inostranstvom i promociju.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/dani-otvorenih-vrata-na-temu-poznavanje-stranog-jezika-kljuc-uspjeha-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])