Ne mogu naplatiti uslugu: Dugovanja za vodu i smeće premašuju 6 miliona KM

Objavljeno: 24. 9. 2017 u 12:41h

Banjalučani “Vodovodu” i “Čistoći” duguju skoro 6,2 miliona maraka, a mnogi od njih, ni nakon opomena, nisu izmirili obaveze, zbog čega su ih ova preduzeća tužila.

Ukupna dugovanja za vodu, zaključno sa krajem juna iznosila su više od 5,3 miliona maraka, a najveći dužnici su zajednice etažnih vlasnika i domaćinstva, koji imaju neplaćene račune od skoro 2,8 miliona KM.

Vodu troše, a neplaćaju i ustanove i preduzeća, koja “Vodovodu” duguju više od 2,5 miliona KM.

“Kada je riječ o građanima, rješavanje problema naplate nije moguće vezati samo za visinu dugovanja, već i za višemjesečna neplaćanja računa. Potrošačima koji redovno ne izmiruju svoje obaveze šalju se opomene, pozivamo ih da zajednički pokušamo pronaći prihvatljiv način izmirenja duga. Uglavnom je to plaćanje dijela odmah, a za ostatak se potpisuje sporazum o reprogramu” – navodi Branka Ristić, portparol “Vodovoda”.

Ona ističe da, kada potrošači svoje obaveze po reprogramu ne izmiruju redovno, “Vodovod” pokreće naplatu potraživanja sudski, a do juna ove godine poslato je 1.507 tužbi na iznos nešto veći od 776.000 KM.

Najveći dužnici za vodu, kad je riječ o javnim ustanovama su Univerzitetsko klinički centar RS, koji duguje 1,9 miliona KM, “Vodovod” Čelinac – dva miliona i gradska Toplana sa dugom većim od  238.000 KM. “Vodovod” sa svima ima potpisan ugovor o reprogramu.

Za prvih šest mjeseci ove godine Banjalučani su za odvoz smeća ostali dužni više od 494.000 KM, a najveći neplaćeni računi za pojednačna domaćinstva iznose 415, 283 i 248 KM.

Ukupna dugovanja ustanova i preduzetnika samo za prvih 6 mjeseci su skoro 360.000 maraka, a na “crnoj listi” su Klinički centar sa 55.460, Studentski centar sa 46.726, RK Boska duguje 21.206 KM, Hotel Bosna 12.285, dok Služba za zajedničke poslove Vlade RS ima neplaćene račune od 11.395 KM.

“U prošloj godini Osnovnom sudu podnijeli smo 10.114 predloga za izvršenje radi naplate potraživanja” – kažu u “Čistoći”.

Ne plaćaju ni grijanje, ni struju

Banjalučani za grijanje duguju oko 28,5 miliona maraka, a od tog iznosa 25,5 miliona je do sad utuženo.

Iz Elektrokrajine nismo dobili odgovore o dugovanjima za prvih šest mjeseci ove godine, ali prema ranije dostupnim podacima, samo 10 ustanova i preduzeća za struju duguje 24 miliona maraka.

Izvor: Blic/Biljana Regulić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ne-mogu-naplatiti-uslugu-dugovanja-za-vodu-i-smece-premasuju-6-miliona-km/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot