Ambrozija napunila ambulante

Objavljeno: 24. 9. 2017 u 09:21h

Povećana koncentracija polena ambrozije u vazduhu proteklih dana napunila je ambulante pacijentima koji su zbog problema izazvanih ovom alergenom biljkom zatražili ljekarsku pomoć.

U Domu zdravlja kažu da ova biljka intenzivno cvjeta u drugoj polovini avgusta i septembru, tako da se u ovom periodu i očekuje porast broja pacijenata sa problemima uzrokovanim ambrozijom.

“Najčešći simptomi kod polena su kihanje, suvi kašalj, bistra sekrecija iz nosa, svrab sluznice, otežano disanje, peckanje i suzenje očiju” – kazali su u Domu zdravlja.

Pacijenti koji se javljaju ljekaru zbog ovih problema su svih životnih dobi, ali u Domu zdravlja napominju da su primijetili da se alergijske reakcije češće dešavaju kod starijih građana.

U Domu zdravlja naglašavaju da pacijenti koji imaju problema sa alergijom na polen ambrozije treba bar sedam dana prije cvjetanja ove biljke da počnu sa uzimanjem lijekova.

“Treba da izbjegavaju i kontakt sa polenom ambrozije, odnosno da u vrijeme njenog cvjetanja ne borave u prirodi” – objasnili su u Domu zdravlja.

Da je polen ambrozije ovih dana veoma visok, pokazivao je i alarm za mjerenje koncentracije polena na zvaničnom sajtu grada.

Izvor: Glassrpske/S. A.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ambrozija-napunila-ambulante/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot