Šetnja i biciklizam za čistiju Banjaluku

Objavljeno: 23. 9. 2017 u 15:18h

Umjesto kolone vozila i buke motora, centrom Banjaluke u petak su bar nakratko “vladali” biciklisti i pješaci, koji su pokazali da automobili nisu jedini način kretanja gradom.

Dio glavne saobraćajnice u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića bio je u dvočasovnoj “blokadi” u sklopu manifestacije Dan bez automobila, čiji je cilj promocija zaštite životne sredine korišćenjem alternativnih vidova prevoza.

S tim ciljem na Trgu Krajine je održana obuka djece u saobraćaju, te takmičenje u vožnji bicikla na posebno pripremljenom poligonu spretnosti.

Među onima koji svaki dan voze bicikl i koji je prošao obuku na poligonu je i učenik trećeg razreda OŠ “Sveti Sava” Nemanja Đukić.

“Naučio sam da bicikl trebam voziti samo po trotoaru i uvijek moram čekati da se upali zeleno svjetlo prije nego što krenem dalje” – kazao je Nemanja.

Među 20 učesnika svoje umijeće na biciklu na takmičarskom poligonu pokazao je i 17-godišnji Aleksandar Gvero, koji kaže da rekreativno vozi bicikl.

“Srušio sam jednu prepreku, ali sam zadovoljan kako sam vozio” – rekao je Gvero.

Penzioner Tihomir Crnomat kaže da kada god je lijepo vrijeme vozi bicikl.

“U gradu su velike saobraćajne gužve i gdje god da idem brže stignem biciklom nego automobilom. Međutim, Banjaluka nažalost baš i nije prilagođena biciklistima, a to bi u budućnosti trebalo promijeniti” – istakao je Crnomat.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić kazao je da Dan bez automobila ima dva cilja.

“S jedna strane cilj je da se poveća bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a posebno pješaka i biciklista. Drugo je da  promovišemo mogućnost korišćenja alternativnih vidova prevoza kako bismo smanjili zagađenje i zaštitili okolinu” – kazao je Trninić.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić rekao je da će se gradske vlasti i u narednom periodu truditi da promovišu značaj zaštite okoline.

“Pozivamo građane da umjesto automobila koriste bicikle, idu pješke ili autobusom, da ne dovedemo sebe u situaciju da udišemo zagađeni vazduh. S tim ciljem je i grad pokrenuo različite projekte, među kojima je uređenje biciklističkih staza” – kazao je Amidžić.

Zagađivači

Generalni sekretar Auto-moto saveza RS Ranko Babić rekao je da je svake godine starost automobila na ulicama sve veća.

“Stariji automobili su i veći zagađivači i o tom pitanju treba povesti računa. Broj registrovanih vozila je svake godine sve veći, što je takođe problem” – rekao je Babić i dodao da je u RS registrovano oko 370.000 vozila, od čega oko 75.000 u Banjaluci.

Izvor: Glassrpske/Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/setnja-i-biciklizam-za-cistiju-banjaluku/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot