Banjaluka: U centru održana promocija alternativnih načina prevoza

Objavljeno: 22. 9. 2017 u 15:52h

Grad Banjaluka obilježio je danas Međunarodni dan bez automobila brojnim aktivnostima.

Centar grada bio je na dva časa bez saobraćaja, izuzev za autobuse javnog prevoza koji su u tom periodu sve putnike sa stajališta kod RK „Boska“ i „Pošta“ prevozili besplatno.

Najmlađi su na poligonu spretnosti imali priliku da nauče više o bezbjednom učešću u saobraćaju, dok je veliko interesovanje bilo i za takmičenje u vožnji bicikla na posebno pripremljenom poligonu spretnosti, gdje je najspretniji učesnik osvojio vrijednu nagradu – bicikl.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, izrazio je zadovoljstvo što se i današnjom manifestacijom promovišu alternativni načini kretanja u Banjaluci.

“Grad je nastojao i nastoji da što više promoviše ovakave vrijednosti, koje treba da budu nešto o čemu moramo voditi još više računa u budućem periodu”, rekao je Amidžić, koji se posebno zahvalio Auto-moto savezu RS, nadležnim ministarstvima, agencijama i medijima koji su sa Gradom danas promovisali ove vrijednosti.

On je pozvao sve sugrađane da i tokom ove sedmice, koja se obilježava kao Evropska sedmica mobilnosti, što više koriste bicikl, javni prevoz i da pješače kako ne bismo došli u situaciju da vazduh postane vidljiv.

“Upravo zato želimo preventivno da djelujemo”, naglasio je Amidžić i naveo da je Banjaluka u okviru izgradnje infrastrukture za alternativne načine kretanja pokrenula već neke postupke, poput uređenja biciklističkih staza i uvođenja tzv. „bajk šeringa“.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, koji je takođe prisustvovao aktivnostima na Trgu Krajine, rekao je da je više ciljeva današnje manifestacije, koja se održava širom Republike Srpske.

“Između ostalog, želimo da djelujemo preventivo u smislu bezbjednosti saobraćaja s posebnim naglaskom na što manje zagađenje životne sredine i upotrebu drugih vidova prevoza”, kazao je ministar Trninić.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić, rekao da je u Srpskoj trenutno više od 370.000 registrovanih vozila, od čega je oko 70.000 u Banjaluci.

“Osim toga, automobili su sve stariji, a samim tim su i sve veći zagađivači vazduha, te treba povesti računa i o ovom problemu”, rekao je Babić i naveo da je cilj manifestacije skrenuti pažnju na značaj pravilne upotrebe automobila, čuvanja životne sredine i korištenje alternativnih prevoza i svega onog što može poboljšati kvalitet života.

Današnju manifestaciju na Trgu Krajine zajednički su organizovali Grad Banjaluka, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Auto-moto savez RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, OEBS, te banjalučki prevoznici. Zamjenik gradonačelnika Banjaluke je najmlađim učesnicima podjelio promotivni materijal iz ovogodišnje akcije Grada pred početak školske godine pod nazivom „Pazi, pazi, đak po zebri gazi“.

Biciklijada

U okviru Evropske sedmice mobilnosti, za danas je najavljeno održavanje biciklijade pod nazivom “Dva su točka dovoljna”.

Okupljanje učesnika biciklijade predviđeno je u 17.15 časova u Parku „Petar Kočić“.  Biciklijada počinje u 18.00 časova i biće vožena banjalučkim ulicama u dužini od sedam kilometara.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-u-centru-odrzana-promocija-alternativnih-nacina-prevoza/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot