Moderni hirurški zahvati na UKC RS – uvedena i Vats timektomija

Objavljeno: 21. 9. 2017 u 15:23h

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci uvedeno je mnoštvo novih i savremenih hirurških procedura, među kojima je VATS timektomija, najmodernija operacija timusa (grudne žlijezde), koja do sada nije izvođena u BiH.

Ovaj hirurški zahvat u UKC-u se od jula obavlja endoskopski, odnosno bez otvaranja grudnog koša, a sve radi tim predvođen organizatorom i načelnikom Službe za torakalnu hirurgiju Markom Kantarem, uz pomoć gostujućeg profesora iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici Miloša Koledina.

“Riječ je o sofisticiranoj tehnici koja zahtijeva posebnu opremu i trening hirurga. Indikaciju za ovaj operativni zahvat imaju pacijenti koji boluju od mijastenije gravis, generalizovane slabosti”, naveli su iz UKC-a.

VATS timektomija omogućava brži oporavak i manju bol pacijenta, hospitalizaciju od svega dva dana, te neuporedivo veći komfor, nižu stopu komplikacija i manje troškove.

“Ova operacija je pokazatelj kontinuiranog procesa modernizacije grudne hirurgije u Srpskoj i BiH, o čemu govori i činjenica da je u februaru ove godine tim Službe za torakalnu hirurgiju obavio prvu uspješnu sliv lobektomiju u BiH, a aktivno se radi i na uvođenju još kompleksnijih endoskopskih procedura”, najavljuju iz UKC-a.

U najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi Srpske mogu se pohvaliti činjenicom da je Odjeljenje dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti nedavno dobilo sertifikat Evropskog udruženja za hemofiliju i bolesti zgrušavanja krvi, kao evropski centar za sveobuhvatan tretman hemofilije.

Ovo odjeljenje je time uvršteno u evropsku mapu centara za liječenje hemofilije i jedini je takav centar u BiH.

“Sertifikat ima veliki značaj za cijeli zdravstveni sistem Srpske. U Srpskoj je 78 pacijenata oboljelo od teškog oblika hemofilije, a više od 50 odsto se nalazi u odrasloj dobi”, napomnje šef Odjeljenja hematoonkologije Jelica Predojević Samardžić.

Zahvaljujući prvoj laparoskopskoj operaciji tumora na debelom crijevu, urađenoj u maju ove godine, pacijentima UKC-a Srpske olakšana je i borba sa karcinomom na ovom organu.

“Ova operacija donosi kraći oporavak bez postoperativnih bolova i krvarenja, izostanak velikih rezova koji se protežu preko cijelog stomaka i početak ishrane prvi dan nakon operacije”, ističe specijalista opšte hirurgije Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Goran Janjić.

Kada je riječ o tehničkoj opremljenosti, iz UKC-a navode da je kroz tri faze Projekta modernizacije bolnica u BiH, odnosno “Koreja projekata”, od 2007. do 2015. godine obezbijeđen najveći dio kapitalne i najsavremenije medicinske opreme.

Ova zdravstvena ustanova tako raspolaže ultrazvučnim aparatima, opremom za osnivanje Jedinice za moždani udar, dijagnostičkom opremom u Zavodu za kliničku radiologiju, CT uređajima u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu, dvijema salama za kateterizaciju u Klinici za kardiologiju, te savremenom oftalmološkom i laboratorijskom opremom.

Iz UKC-a su podsjetili da su u januaru i julu u funkciju stavljene ukupno četiri potpuno rekonstruisane i opremljene etaže Centralnog medicinskog bloka, na koje su preseljene brojne klinike i dijelovi službi.

Nastavlja se i izgradnja sjevernog krila, u kojem će biti dio Centralne sterilizacije, Zavod za patologiju, kao i Centar urgentne medicine sa dvije operacione sale, koje će raditi 24 časa, i ulazom za sanitet.

“Tamo će biti i blok sa 10 operacionih sala, intenzivna njega sa 44 kreveta, soba za intervencije i terapiju, dvije sobe za izolaciju i otvoreni prostor sa krevetima za oporavak”, ističu iz UKC-a.

Polovinom 2018. godine trebalo bi da bude završen projekat rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka i izgradnje sjevernog krila, što će, osim savremene medicinske opreme i rekonstruisanog prostora, omogućiti radnicima bolje uslove za rad, a pacijentima prijatniji boravak.

“Krajem oktobra se očekuje preseljenje Klinike za plućne bolesti, što će označiti početak preseljenja naših organizacionih jedinica smještenih na lokaciji u centru grada”, dodaju iz UKC-a.

U prvih šest mjeseci ove godine u UKC-u je hospitalizovan 36.361 pacijent. Urađeno je i 13.157 hirurških procedura na bolničkim pacijentima, dok je broj ambulantnih pacijenata iznosio 314.963.

U prvih osam mjeseci ove godine obavljeno je 2.070 porođaja.

S tim u vezi, sredinom prošle godine u UKC-u je počelo sprovođenje Projekta rekonstrukcije i opremanja Porodilišta.

“Nabavljeno je osam novih stolova, lampe i posteljina za porođajne krevete, CTG aparati, fetalni monitori i ultrazvučni aparat sa ciljem intezivnijeg nadzora porodilja, dva savremena operaciona stola i lampe, transportna kolica, aspiratori i savremena kolica za lijekove u svakom porođajnom boksu”, napominju iz UKC-a.

Univerzitetski klinički centar Srpske uspješno i kontinuirano sarađuje sa svim vodećim zdravstvenim centrima u regionu, među kojima su Klinički centar i Vojnomedicinska akademija Srbije, UKC Sarajevo, te instituti za plućne i kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici.

U 2016. godini počela je i primjena pilot-projekta telemedicine sa renomiranom američkom Klinikom “Mejo”, a elektronske vizite i savjeti eksperata sa ove klinike uticali su na dijagnostički i terapijski postupak u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane, kao i na edukovanje samih doktora.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/moderni-hirurski-zahvati-na-ukc-rs-uvedena-i-vats-timektomija/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot